Linkovi

Tači: Srbija više nema izgovor za odlaganje dijaloga


Tači: Srbija više nema izgovor za odlaganje dijaloga
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Tražimo recipročno priznanje i ubrzanje puta za učlanjenje u Ujedinjene nacije: Hašim Tači, predsednik Kosova (Foto: VOA)

Srbija više nema izgovor koji bi koristila za odlaganje dijaloga, izjavio je predsednik Kosova Hašim Tači. On veruje da će do konačnog sporazuma između Kosova i Srbije doći ove godine.

Predsednik Tači rekao je da je Kosovo spremno za dijalog sa Srbijom i da taj proces ne bi trebalo da se odlaže. On je izrazio nadu da da bi u toku ove godine moglo doći do finalnog sporazuma.

“Jasno je šta Kosovo traži u dijalogu. Traži recipročno priznanje i ubrzanje puta za učlanjenje u Ujedinjene nacije. U ovom procesu Kosovo je zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i svim ostalim saveznicima”, rekao je Tači.

Tači je pozdravio odluku nove Vlade Kosova o ukidanju recipročnih mera prema Srbiji koje je uvela prethodna Vlada.

“Podržavam i ohrabren sam odlukom nove vlade za ukidanje svakog izgovora koji je Srbija koristila kako bi izbegla i blokirala dijalog sa Kosovom”, rekao je Tači.

Na pitanje novinara ko će voditi dijalog u budućnosti, on ili premijer Kosova Avdulah Hoti, Tači je kazao da je Kosovo - naspram Srbije - uvek bilo ujedinjeno i jedinstveno.

“Mi moramo da imamo jasnu platformu kako bi proces išao napred u realizaciji naših ciljeva, kako bi taj proces bio uspešno završen uz pomoć SAD, naravno i u koordinaciji sa EU, i kako bi imali recipročno priznanje i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Dakle, to je cilj svih nas, ne trka među nama, već dopunjavanje jedni drugih", naveo je Tači.

Dijalog Beograda i Prištine prekinut je 21. novembra 2018. godine zbog toga što je Priština uvela taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG