Linkovi

Helsinški odbor: Sprečiti podelu Kosova


Arhiva - Zastave Evropske unije i Kosova
Arhiva - Zastave Evropske unije i Kosova

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji pozvao je Evropsku uniju da učini sve kako bi se sprečila podela Kosova, jer bi, kako ocenjuju, takav scenario bio opasan presedan za celu Evropu.

Srbija "nikada nije odustala od ideje podele Kosova", kaže se u saopštenju i dodaje da tu ideju podržava i Rusija, kao i deo kosovske političke elite, dok je stav SAD nejasan.

"Ideju o podeli Kosova trebalo bi na svim nivoima označiti neprihvatljivom, na forumima EU i na nivou pojedinih evropskih vlada. Podela je pretnja stabilnosti i miru Zapadnog Balkana i bila bi opasan presedan za celu Evropu. Aktivna uloga EU u sledećoj fazi procesa konsolidacije od presudnog je značaja za osiguravanje mira i stabilnosti", navodi se u saopštenju koje je prenela agecija Beta na svom sajtu.

Iz Helsinškog odbora pozivaju EU na ponovno pokretanje i olakšavanje pregovora izmedju Srbije i Kosova unutar izvornog dijaloškog okvira iz Briselskog sporazuma, koji je potpisan 2013. godine.

Dodaju da se treba fokusirati na potpunu normalizaciju odnosa izmedju Srbije i Kosova i priznanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova unutar postojećih granica.

"Svi napori ka podeli se moraju odlučno odbiti. EU bi takodje trebalo da nadgleda sprovodjenje postojećeg Briselskog sporazuma i uslovljava podršku Srbiji", ocenjuje se u saopštenju.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji istakao je da veruje da će se EU čvrsto držati svojih vrednosti i načela, koja su preko potrebna za izgradnju demokratije, mira i stabilnosti u regionu.

U saopštenju se navodi i to da je i deo kosovske elite takodje zainteresovan za podelu Kosova, dok se široka javnost i značajan deo političkog spektra na Kosovu tome protivi.

XS
SM
MD
LG