Linkovi

Danijel Server: Beograd postaje autokratski saveznik autokratije


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev u Moskvi, 3. decembra 2021. (Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije)
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev u Moskvi, 3. decembra 2021. (Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije)

Sve razvijenije partnerstvo sa Rusijom Srbiju udaljava od Evropske unije i zapadnih vrednosti. Time Beograd de facto postaje autokratski saveznik autokratije“, izjavio je za Glas Amerike profesor vašingtonskog Univerziteta Džons Hopkins Danijel Server –– govoreći o još jednoj poseti u nizu visoko rangiranog zvaničnika Srbije Ruskoj federaciji.

Reč je o ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu, koji se tokom boravka u Rusiji, između ostalog susreo i sa Nikolajem Patruševim, sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

U saopštenju koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, osim ukazivanja na izrazito bliske odnose koje gaje dve države, ukazano je da su dvojica zvaničnika govorila i o takozvanim obojenim revolucijama.

Na sastanku je istaknuto da su "obojene revolucije" postale, već tradicionalni instrument politike određenih centara moći i zemalja koje imaju za cilj narušavanje državnosti i gubitak suvereniteta pod izgovorom demokratizacije i konstatovano da se slobodne zemlje moraju tome odupreti”, navodi se između ostalog, u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije o susretu Vulina i Patruševa.

Povodom saopštenja u kom su preneti detalji susreta dvojice zvaničnika Glas Amerike je zatražio komentar od Stejt departmenta i predstavnika Evropske unije. Odgovore do trenutka objavljivanja ovog teksta još nismo dobili.

Kako ukazuje agencija Asošijeted pres (AP) termin obojena revolucija upotrebljava se za označavanje niza masovnih protesta sa početka 21. veka, koji su doveli do rušenja režima u pojedinim zemljama bivšeg Sovjetskog saveta, bivšeg Jugoslavije, Bliskog istoka i Azije.

Vulinov sastanak sa Patruševim u Moskvi, dodaje AP, održan je u vreme dok u Srbiji raste nezadovoljstvo javnosti zbog autoritarne vlasti predsednika Aleksandra Vučića. To je trenutno oličeno u protestima ekoloških grupa, nezadovoljnih načinom na koji vlasti Srbije rešavaju problem velikog zagađenja životne sredine. Vučić i drugi zvaničnici vlade kritikovali su proteste i izneli ocene da ih finansira Zapad kako bi se destabilizovala zemlja.

Srbija: Protesti i upotreba policijske sile prema demonstrantima
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Sa druge strane, profesor Server – poznavalac balkanskih prilika, u potpunosti odbacuje take tvrdnje.

"Jedino se neslobodne države boje građanskog nenasilnog protesta."

Uspešne obojene revolucije su autohtone, čak i ako pojedine imaju koristi od međunarodne podrške. Jedino se neslobodne države boje građanskog nenasilnog protesta”, kaže Danijel Server.

Srbija, država koja sa promenjivim učinkom sedam godina pregovara o članstvu u Evropskoj uniji, i u intervalu od godinu i po nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje, gaji bliske veze sa Rusijom, Belorusijom i Kinom u polju vojno-političke saradnje.

Takođe, pod čestim je kritikama u izveštajima Evropske komisije i drugih evropskih partnera da joj je spoljna politika nedovoljno usklađena sa onom koju sprovodi Evropska unija. Vlasti Srbije kritikovane su i zbog visokog stepena korupcije, organizovanog kriminala i ugroženosti novinara i medija.

Danijel Server upozorava da najzraženije posledice svega toga snose građani Srbije koji su, kako kaže sputani u slobodnom izražavanju.

Vašington i Brisel do sada nisu želeli da deluju usled bojazni da će alternativa u Srbiji biti gora. Taj stav bi se, naravno, mogao promeniti. Srbija se definitivno okreće Rusiji i Kini, koje neće kritikovati njenu kleptokratsku autokratiju. Sve to bi moglo biti nalik situaciji u Belorusiji u kojoj vlada autokrata bez trunke legitimiteta – koji se oslanja na proizvoljnu silu da bi ostao na vlasti”, zaključuje Danijel Server.

Prethodni vikend u Srbiji obeležili su protesti i blokade u Srbiji zbog zakona o referendumu i eksproprijaciji. Ponovo je viđena upotreba policijske sile prema demonstrantima, ali je bilo primetno i odsustvo policije tamo gde su se dešavali napadi na učesnike protesta.

Novi protest zbog dva zakona usvojena u parlamentu, za koje se smatra da okogućavaju multinacionalnoj kompaniji Rio Tinto izgradnju rudnika litijuma - zakazan je subotu, prema planovima organizatora, na 47 lokacija širom Srbije, a - protest će biti organizovan i u Njujorku pred sedištem Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG