Linkovi

Bajdenova administracija razmatra sankcije u tehnologiji ukoliko Rusija okupira Ukrajinu


Arhiva - Predsednik SAD Džo Bajden drži poluprodovnički čip, tokom razgovora u Beloj kući, u Vašingtonu, 24. februara 2021.
Arhiva - Predsednik SAD Džo Bajden drži poluprodovnički čip, tokom razgovora u Beloj kući, u Vašingtonu, 24. februara 2021.

U mesecima otkako je Rusija počela da gomila trupe na granici Ukrajine, administracija predsednika Džoa Bajdena je u više navrata upozoravala da će svaka dalja agresija Moskve na njenog suseda biti dočekana sankcijama bez presedana. Sada se čini da Bela kuća daje neke konkretne nagoveštaje o tome kako bi te sankcije mogle da izgledaju.

Prema višestruko potvrđenim medijskim izveštajima, administracija je počela da postavlja temelje da Rusiji zabraniprodaju visoko-tehnoloških proizvoda koji sadrže komponente ili softver proizvedene u SAD.

Plan odražava korake koje je Trampova administracija preduzela protiv kineskog telekomunikacionog giganta Huavei 2020. godine, zabranjujući dobavljačima da prodaju kompanijske poluprovodnike koji su im potrebni za proizvodnju mobilnih telefona. Zabrana je imala razorne posledice po poslovanje Huaveja. Nekada svetski lider u prodaji pametnih telefona, pao je na 10. mesto ukupno od kada je zabrana uvedena.

U kojoj meri administracija namerava da prekine rusko nabavljanje visokotehnološke opreme je nejasna, a to je verovatno namerno tako, kažu stručnjaci.

"Kao i kod bilo koje vrste velikog događaja, krize ili potencijalne invazije, vladini lideri žele opcije... od najjačih do najslabijih i sve u sredini, u smislu akcija koje se mogu preduzeti", izjavio je za Glas Amerike Kevin Volf, bivši pomoćnik sekretara za trgovinu za izvoznu administraciju u Birou za industriju i bezbednost.

Volf, koji je sada partner advokatske firme Akin Gamp u Vašingtonu, rekao je da je malo verovatno da će administracija tačno signalizirati šta će preduzeti osim ako je Rusija na to ne prisili pokušavajući da preuzme veći deo ukrajinske teritorije.

2014. godine, u ranijoj invaziji, Rusija je preuzela kontrolu nad Krimom, regionom Ukrajine, i nastavlja da podržava lokalne milicije koje kontrolišu delove regiona Donbas u zemlji.

Eksteritorijalni domet

Čini se da SAD razmatraju primenu nove doktrine, pravila o stranom direktnom proizvodu, na Rusiju. Prvo postavljeno pod Trampovom administracijom, pravilo bi učinilo nezakonitim prema američkom zakonu da bilo koji entitet u svetu prodaje visokotehnološku opremu Rusiji ako je ta oprema napravljena ili testirana upotrebom američke tehnologije.

Teoretski, to bi se moglo primeniti na gotovo bilo koji proizvod na svetu koji sadrži poluprovodnike, s obzirom na prevalentnost američke tehnologije i softvera uključenih u proces proizvodnje uređaja.

Pravilo se oslanja na implicitnu pretnju da kompanije koje se oslanjaju na američku tehnologiju ili softver za proizvodnju svojih proizvoda — čak i ako fizičke komponente samih proizvoda potiču iz drugih zemalja izvan SAD — mogu biti odsečene od ključnih licenci ili opreme ako odbiju da poštuju američku zabrana izvoza.

Ekstremni domet pravila, u poslovanje neameričkih firmi, čini ga politički bremenitim, kaže Džim Luis, viši potpredsednik i direktor Programa za strateške tehnologije u Centru za strateške i međunarodne studije.

Međutim, u razgovoru za Glas Amerike, Luis je rekao: "Upotreba sile protiv Ukrajine to zaista opravdava".

"Nema više ajfona za Rusiju"

SAD imaju širok spektar opcija kada je u pitanju blokiranje transfera tehnologije u Rusiju, kako u pogledu subjekata u Rusiji na koje sankcije utiču, tako iu pogledu kompanija van Rusije koje bi im bile predmet. SAD već imaju uspostavljenu kontrolu izvoza koja cilja na ruski odbrambeni sektor, tako da bi sve što Bajdenova administracija primeni bio dodatak tim postojećim sankcijama.

Na ciljanijem kraju spektra, administracija bi mogla da identifikuje određene kompanije, čineći ilegalnom prodaju američke tehnologije njima. U širem smislu, SAD bi mogle da nametnu ograničenja u celom sektoru, zabranjujući izvoz tehnologije u, na primer, rusku industriju civilnog vazduhoplovstva.

Na kraju krajeva bila bi potpuna zabrana prodaje Rusiji svake tehnologije koja je u vezi sa SAD.

"Ako se zalažu za maksimalan pristup, to znači da nema više ajfona za Rusiju", rekao je Luis iz CSIS-a.

Guranje Moskve prema Kini?

Ako SAD ipak krenu u opsežne tehnološke sankcije protiv Rusije, Moskvi će biti teško da popuni prazninu domaćom proizvodnjom, rekao je Džefri Edmonds, viši analitičar bezbednosnog istraživačkog centra CNA.

"Rusija je uvek bila prilično slaba kada su u pitanju mikročipovi, mikroelektronika i elektronika uopšte", rekao je Edmonds za Glas Amerike. "To je u kombinaciji sa činjenicom da Rusija ima veoma slab preduzetnički sistem, jer većinu tehnoloških kompanija u tom sektoru zaista vode organizacije koje sponzoriše vlada, koje su veoma neefikasne i podložne visokim nivoima korupcije".

Rezultat bi mogao biti guranje Moskve ka Kini, koja već radi na stvaranju domaće proizvodne baze koja bi u budućnosti mogla Rusiji da obezbedi domaću opremu koja bi sankcije SAD učinila neefikasnim.

U razmjeni elektronske pošte sa Glasom Amerike, istraživačke analitičarke Megan Hogan i Abigejl Dalman, sa Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju, istakle su da podaci Ujedinjenih nacija pokazuju da Rusija već uvozi oko 68 odsto svojih potrošačkih IT proizvoda iz Kine.

"Kratkoročno, primena pravila (direktnog stranog proizvoda) obezbediće kineskoj vladi dodatne dokaze da se zapadne sile, posebno SAD, mešaju u istočna pitanja, potvrđujući mere kineske vlade protiv stranih sankcija i dalje zatezanje odnosa SAD i Kine", napisali su Hogan i Dalman. "Kineske tehnološke kompanije će verovatno biti prinuđene da biraju između pristupa američkom tržištu i pristupa kineskom tržištu, uz kazne povezane sa bilo kojom odlukom".

Oni su nastavili: "Dugoročno, SAD rizikuju da ubrzaju kineski razvoj sopstvene domaće industrije poluprovodnika. Najveći kineski proizvođač čipova, SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation), trenutno godinama zaostaje za svojim konkurentima u pogledu svoje proizvodne tehnologije i kapaciteta. Dok Kina već preduzima korake da unapredi svoju domaću proizvodnju poluprovodnika (kao i SAD), američke tehnološke sankcije Rusiji će verovatno ubrzati proces po cenu američke industrije poluprovodnika"

Povezani članci

XS
SM
MD
LG