Linkovi

Britanija preti oštrim sankcijama ako Rusija postavi "marionetski režim" u Ukrajini


ARHIVA - Ukrajinski graničari na granici sa Rusijom (Foto: Ukrainian Board Guard Press Office via AP)
ARHIVA - Ukrajinski graničari na granici sa Rusijom (Foto: Ukrainian Board Guard Press Office via AP)

Rusija će se suočiti sa oštrim ekonomskim sankcijama ako postavi marionetski režim u Ukrajini, rekao je u nedelju visoki zvaničnik britanske vlade nakon što je Britanija optužila Kremlj da pokušava da u Kijevu postavi proruskog lidera, prenosi agencija Rojters.

"Biće veoma ozbiljnih posledica ako Rusija preduzme taj korak i pokuša da izvrši invaziju, ali i postavi marionetski režim", rekao je vicepremijer Dominik Rab u intervjuu za Skaj njuz.

Britanija je u subotu navela da su, u okviru planova za invaziju, ruski obaveštajci bili u kontaktu sa više ukrajinskih političara.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je britanske tvrdnje kao "dezinformaciju" i optužilo Britaniju i NATO da "dižu tenzije" zbog Ukrajine.

Mihailo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika, rekao je da bi informacije, objavljene iz Londona, trebalo ozbiljno shvatiti.

Britanija je iznela najnovije optužbe u trenutku velikih napetosti izmeđe Rusije i Zapada zbog odluke Moskve da razmesti veliki broj vojnika blizu granice sa Ukrajinom.

Moskva odbacuje optužbe da planira invaziju na Ukrajinu. Britansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ima informmacija da ruska vlada razmatra bivšeg ukrajinskog poslanika Jevhena Murajeva kao potencijalnog kandidata da predvodi prorusku vladu.

Murajev je promovisao stavove bliske ruskom narativu o Ukrajini. Prema anketi organizacije "Razmukov centar", sprovedenoj u decembru 2021. godine, bio je sedmi među kandidatima za predsedničke izbore 2024. godine, sa podrškom od 6,3 odsto.

Murajev je u izjavama za britanske novine odbacio tvrdnje da Rusija pokušava da ga postavi kao ukrajinskog lidera, a u objavi na Fejsbuku je zatražio da se prestane sa podelom Ukrajine na prozapadne i proruske političare.

"Vreme prozapadnih i proruskih političara u Ukrajini je zauvek prošlo. Ukrajini su potrebni novi političari čija je politika isključivo zasnovana na principima nacionalnih interesa Ukrajine i ukrajinskog naroda", napisao je Murajev.

Murajev je za britanski Telegraf naveo da mu je zabranjen ulazak u Rusiju zato što se smatra pretnjom po nacionalnu bezbednost, te da je pod ruskim sankcijama četiri godine, uz tvrdnju da su britanske tvrdnje o njemu "besmislica".

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da pruži dokaze za svoje optužbe. Izvor iz ministarstva naveo je da nije uobičajena praksa da se dele obaveštajne informacije, te da je sa najnovijih podataka skinuta oznaka tajno posle pomnih konsultacija da bi se sprečila ruska agresija, prenosi Rojters.

U poruci Rojtersu, ukrajinski savetnik Podoljak priznao je da među Ukrajincima postoji sumnja o tome da li je Murajev "previše smešna ličnost" da bi bio kandidat Kremlja da bude lider Ukrajine. Međutim, dodao je da je Rusija podržala uspon prethodno nepoznatih ličnosti na liderske položaje na Krimu i u Donbasu.

XS
SM
MD
LG