Linkovi

SAD smanjuju broj diplomatskog osoblja u Ukrajini


Obuka ukrajinskih snaga u Kijevu (Foto: AP/Efrem Lukatsky)
Obuka ukrajinskih snaga u Kijevu (Foto: AP/Efrem Lukatsky)

Američki Stejt department u nedelju je naložio porodicama svih zaposlenih Amerikanaca u ambasadi u Ukrajini da napuste zemlju u svetlu sve većih strahovanja od ruske invazije, prenosi agencija Asošijeted pres.

Stejt department je članovima porodica službenika u američkoj ambasadi u Kijevu saopštio da moraju da napuste zemlju. Takođe je naveo da zaposleni, koji nisu vitalni za rad ambasade, mogu da napuste Ukrajinu o vladinom trošku.

Najnoviji potez Vašingtona usledio je posle zaoštravanja tenzija zbog raspoređivanja velikog broja ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom, koje nisu ublažene tokom razgovora američkog državnog sekretara Entonija Blinkena sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom u petak u Ženevi.

Zvaničnici Stejt departmenta naglasili su da će ambasada u Kijevu ostati otvorena i da današnja odluka ne predstavlja evakuaciju. Taj potez se razmatra neko vreme i ne predstavlja ublažavanje američke podrške Ukrajini, saopštili su zvaničnici.

Stejt department je u saopštenju ukazao na izveštaje da Rusija planira značajnu vojnu akciju protiv Ukrajine. Međutim, rusko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je NATO članice da dezinformacijama podižu tenzije oko Ukrajine.

Iz Stejta je saopšteno da bi "američki državljani u Ukrajini trebalo da razmotre da sada odu iz te zemlje komercijalnim ili drugim privatno dostupnim opcijama za prevoz".

Takođe se dodaje da su "bezbednosni uslovi, naročito duž granica Ukrajine, u Krimu koji je pod ruskom okupacijom, u istočnoj Ukrajini pod kontrolom Rusije, su nepredvidivi i mogu brzo da se pogoršaju. Protesti, koji su povremeno postajali nasilni, redovno se održavaju širom Ukrajine, uključujući i u Kijevu".

Preporuke za putovanje koje Stejt departmenta izdaje za zemlje širom sveta, a u kojima se upozoravalo protiv putovanja u Ukrajinu zbog Kovida 19 i tenzija sa Rusijom, promenjene su u nedelju da bi se uputilo oštrije upozorenje.

Ne putujte u Ukrajinu zbog povećane pretnje od ruske vojne akcije i Kovida 19. Budite na još većem oprezu u Ukrajini zbog kriminala i građanskih nemira. U pojedinim područjima je povećan rizik", navela je američka vlada.

Promenjene su i preporuke za Rusiju.

“Ne putujte u Rusiju zbog tekućih tenzija duž granice sa Ukrajinom, mogućeg matretiranja američkih državljana, ograničene sposobnosti ambasade da pomogne američkim državljanima u Rusiji, Kovida 19 i povezanih ograničenja na ulazak, terorizma, maltretiranja od strane ruskih vladinih bezbednosnih zvaničnika i proizvoljnog sprovođenja lokalnog zakona".

Stejt department nije saopštio koliko se Amerikanaca trenutno nalazi u Ukrajini. Američki državljani ne moraju da se prijave ambasadama kada dolaze ili planiraju da ostaju u inostranstvu duži period.

XS
SM
MD
LG