Linkovi

Neimenovani zvaničnik: SAD sa Rusijom spremne za razmatranje uzajamnog ograničavanja vojnih vežbi i razmeštanja raketa


Razgovori predstavnika SAD i Rusije, kao i Severnoatlantske alijanse sa ruskom stranom organizuju se naredne sedmice u jeku napetosti u vezi sa Ukrajinom – pogotovo nakon razmeštanja velikog broja ruskih trupa na granici sa tom zemljom. (Foto: AP)
Razgovori predstavnika SAD i Rusije, kao i Severnoatlantske alijanse sa ruskom stranom organizuju se naredne sedmice u jeku napetosti u vezi sa Ukrajinom – pogotovo nakon razmeštanja velikog broja ruskih trupa na granici sa tom zemljom. (Foto: AP)

Sjedinjene Države i njeni saveznici spremni su sa Rusijom, u okviru razgovora o Ukrajini, da razmatraju mogućnosti svake od strana da ograniče vojne vežbe i razmeštanje raketa u regionu, izjavio je neimenovani visoki zvaničnik američke administracije – objavila je agencija Rojters.

Razgovori zvaničnika dve strane trebalo bi u ponedeljak da počnu u Ženevi.

Zahtevi Rusije upućeni Zapadu

Važne tačke ruskog predloga, prema navodima agencije Rojters:

- Da se isključi mogućnost daljeg širenja NATO-a i članstva Ukrajine u Alijansi

- Da se ne raspoređuju dodatne trupe i oružje izvan zemalja u kojima su bili u maju 1997. godine (pre članstva u NATO istočnoevropskih država), osim u iznimnim slučajevima uz pristanak Rusije i NATO članica

- Da NATO obustavi vojne aktivnosti u Ukrajini, istočnoj Evropi, Kavkazu i centralnoj Aziji

- Da se ne raspoređuju rakete srednjeg i kratkog dometa tamo gde mogu da pogode teritoriju druge strane

- Da se ne sprovode vežbe više od jedne brigade u usaglašenoj graničnoj zoni i da se redovno razmenjuju informacije o vojnim vežbama

- Da se potvrdi da se strane ne smatraju protivnicima i da se saglase da sve sporove rešavaju mirno i da se uzdrže od upotrebe sile

- Da se ne stvaraju uslovi koje bi druga strana mogla da smatra pretnjom

- Da se uspostave veze za hitne kontakte

Neimenovani visoki zvaničnik administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena rekao je da SAD nisu spremne da razmatraju ograničenja u smislu raspoređivanja američkih trupa ili o položaju snaga SAD-a u zemljama NATO-a u regionu.

Razgovori predstavnika SAD i Rusije, kao i Severnoatlantske alijanse sa ruskom stranom organizuju se naredne sedmice u jeku napetosti u vezi sa Ukrajinom – pogotovo nakon razmeštanja velikog broja ruskih trupa na granici sa tom zemljom.

Dok su zapadni saveznici takve poteze tumačili kao najavu moguće invazije Rusije na Ukrajinu – ruska strana je to negirala tvrdeći da vojne snage ima pravo da razmešta na sopstvenoj teritoriji.

Takođe, Kremlj je od Zapada zatražio bezbednosne garancije koje obuhvataju prekid navodnog širenja Severnoatlantske alijanse (NATO) na istok i vojne saradnje sa zemljama kao što su Ukrajina i Gruzija.

Susretu američkih i ruskih zvaničnika prethodio je telefonski razgovor Džozefa Bajdena i Vladimira Putina održan 30. decembra uoči Nove godine na kom je američki lider od ruskog zatražio da stiša tenzije sa Ukrajinom. Osim toga dvojica državnika upozorila su jedan drugog da bi rast napetosti povodom Ukrajine mogao da naruši odnose između Sjedinjenih Država i Rusije.

Inače, Bajden i Putin su u decembru 2021. razgovarali dva puta.

Rusija i NATO trebalo bi da razgovaraju 12. januara, a širi sastanak koji će obuhvatiti Moskvu, Vašington i druge evropske zemlje trebalo bi da se održi dan kasnije.

XS
SM
MD
LG