Linkovi

Britanija optužila Kremlj da pokušava da postavi proruskog lidera u Ukrajini


ARHIVA: London
ARHIVA: London

Britanija je u subotu optužila Kremlj da pokušava da postavi proruskog lidera u Ukrajini, navodeći da su ruski obaveštajci u kontaktu sa određenim bivšim ukrajinskim političarima, u okviru svojih planova o invaziji na Ukrajinu.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da pruži dokaze za svoje optužbe, iznete u vreme velikih tenzija između Rusije i Zapada zbog ruskog nagomilavanja vojnika blizu granice sa Ukrajinom. Moskva tvrdi da ne planira da napadne Ukrajinu.

Britansko ministarstvo navodi da ima informacije da ruska vlada vidi bivšeg ukrajinskog poslanika Jevhena Murajeva kao potencijalnog kandidata da predvodi prorusku vladu.

"Informacije koje su objavljenen danas rasvetljavaju obim ruskih aktivnosti čiji je cilj podrivanje Ukrajine, i one su uvid u to kako Kremlj razmišlja", saopštila je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

"Rusija mora da deeskalira i okonča svoje kampanje agresije i dezinformacija i krene putem diplomatije. Kao što Britanija i naši partneri stalno ponnavljaju, bilo kakav ruski upad u Ukrajinu bi bio ogromna strateška greška, koja bi skupo koštala", poručila je.

Britansko saopštenje je objavljeno u vreme kada je u Moskvi i Kijevu već bila noć, i nije odmah bilo reakcije iz Kremlja, niti od strane Murajeva.

Jedan izvor iz ministarstva spoljnih poslova izjavio je da nije uobičajena praksa da se objavljuju obaveštajne informacije, i da su detalji deklasifikovani tek nakon ozbiljnong razmatranja o tome kako odvratiti rusku agresiju.

Britanska tvrdnja je objavljena dan pošto najviše američke i ruske diplomate nisu uspele da ostvare veći proboj u razgovorima o rešenju krize u Ukrajini, iako su se dogovorili da nastave razgovore. Rusija je iznela bezbednosne zahteve Sjedinjenim Državama, uključujući i zaustavljanje širenja NATO-a ka istoku, i obećanje se Ukrajini nikada neće dozvoliti da se pridruži zapadnoj vojnoj alijansi.

45-godišnji Murajev je proruski političar koji se protivi ukrajinskoj integraciji sa Zapadom. Prema anketi koju je u decembru 2021. sproveo tink tenk Razumkov centar, rangiran je sedmi među kandidatima za predsedničke izbore 2024. godine, sa 6,3% podrške.

Britanija, koja je ove nedelje dostavila 2.000 projektila i tim vojnih trenera Ukrajini, takođe kaže da ima informacije da ruske obaveštajne službe održavaju veze sa "brojnim" bivšim ukrajinskim političarima, među kojima su visoki zvaničnici sa vezama sa bivšim predsednikom Viktorom Janukovičem.

Janukovič je 2014. prebegao u Rusiju posle tromesečnih protesta protiv njegove uprave i u odsustvu je osuđen na 13 godina zatvora po optužnici za izdaju iz 2019.

Planiranje napada

"Neki od njih imaju kontakte sa ruskim obaveštajcima koji su trenutno uključeni u planiranje napada na Ukrajinu", saopšteno je iz britanskog Forin ofisa.

Kabinet premijera Borisa Džonsona je saopštio da britanski lider planira da ove nedelje pojača pritisak na Rusiju, pozivom evropskim kolegama da se zajedno sa Sjedinjenim Državama suoče sa ruskom agresijom.

Prethodno je novinska agencija RIA objavila da će britanska šefica diplomatije Tras posetiti Moskvu u februaru, kako bi se sastala sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, dok su se ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i njegov britanski kolega Ben Valas dogovorili takođe dogovorili da održe razgovore.

XS
SM
MD
LG