Linkovi

Papa pozvao na dan "molitve za mir" zbog ukrajinske krize


ARHIVA - Papa Franja na misi povodom Svetskog dana mira u Vatikanu (Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane)
Image
ARHIVA - Papa Franja na misi povodom Svetskog dana mira u Vatikanu (Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane) Image

Papa Franja u nedelju je zatražio da 26. januar bude međunarodni dan "molitve za mir" da bi se sprečilo dalje pogoršanje ukrajinske krize, uz poruku da napetosti ugrožavaju bezbednost Evrope i prete da imaju široke posledice.

Papa je najavio dan molitve i apelovao za dijalog da bi se rešila kriza tokom redovnog nedeljnog obraćanja i davanja blagoslova hodočasnicima i turistima u Vatikanu.

Vodeće američke i ruske diplomate nisu uspele da postignu napredak tokom pregovora za rešavanje krize oko Ukrajine, mada su se saglasili da se razgovori nastave. Britanija je u subotu optužila Rusiju da pokušava da postavi proruskog lidera u Ukrajini.

"Sa zabrinutošću pratim rast napetosti koje prete da zadaju novi udarac miru u Ukrajini i dovedu u pitanje evropsku bezbednost, sa čak još širim posledicama", rekao je papa.

Takođe je apelovao da se "svi ljudi dobre volje" mole u sredu da bi sve političke inicijative "bile u službi ljudskog bratstva" a ne stranačkih interesa. Vatikan nije izneo detalje o tome kako će papa Franja obeležiti taj dan.

Američki državni sekretar Entoni Blinken u petak se sastao sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom i upozorio na "brz, oštar" odgovor ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu blizu čije granice je rasporedila veliki broj vojnika.

XS
SM
MD
LG