Linkovi

Tramp preuzeo zasluge za britansku odluku o Huaveiju, Peking preti Londonu


Sedište kompanije Huavei u Britaniji

Kina je u sredu upozorila britanskog premijera Borisa Džonsona da će njegova odluka o uklanjaju opreme kompanije Huavei iz britanske 5G mreže do 2027. godine skupo koštati Britaniju kada je reč o investicijama.

Peking je odluku Londona okarakterisao kao rezultat političkog pritiska američkog predsednika Donalda Trampa koji je preuzeo zasluge za britansku zabranu i poručio da bi zemlje, koje žele da posluju sa Sjedinjenim Državama, trebalo da blokiraju Huavei.

Na pitanje da prokomentariše Trampovu tvrdnju, portparol britanskog premijera rekao je da je Britanija promenila stav o upotrebi opreme Huaveija zbog američkih sankcija.

U međuvremenu, američki državni sekretar Majk Pompeo najavio je u sredu da će Amerika uvesti ograničenja na izdavanje viza zaposlenima u kineskim kompanijama kao što je Huavei, koje je optužio za omogućavanje kršenja ljudskih prava.

Promena britanske politike znači da će svim provajderima mobilnih telefona biti zabranjeno da koriste novu opremu Huaveija od kraja 2020, dok sva postojeća 5G tehnologija te kineske kompanije mora da bude uklonjena do 2027.

Sjedinjene Države su u maju uvele sankcije Huaveiju, kojima se američkim kompanijama onemogućava da kineskom gigatnu dostavljaju vitalne poluprovodničke čipove.

Imajući u vidu neizvesnost koju ovo stvara u vezi sa lancem dostave Huaveija, Velika Britanija ne može više da bude sigurna da će biti u stanju da garantuje bezbednost buduće Huavei 5G opreme", rekao je britanski ministar za kulturu Oliver Dauden.

Odnosi Britanije i Kine su već zategnuti zbog pritiska na Hong Kong i odgovora Pekinga na pandemiju koronavirusa. Ali to nije bio motiv za zabranu Huaveija, kaže analitičar za bezbednost na internetu Džejms Salivan.

“Ništa se zapravo nije promenilo u smislu pretnje od strane Kine, niti načina na koji je vidjen Huavei u smislu šta bi zlonamerno mogao da uradi. Sve se svelo na fundamentalni problem ponude i na kraju Britanija je odlučila da ne može da koristi Huavei jer je nepouzdan snabdevač.”

Sjedinjene Države navode da Huavei predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost zbog bliskih veza sa kineskom vladom i strahovanja da bi oprema te kompanije mogla da bude korišćena za špijunažu. Huavei odbacuje te tvrdnje i navodi da Sjedinjene Države pokušavaju da unište trgovinskog rivala.

“Američka administracija je odlučila da spreči konkurenciju, ocenio je potpredsednik Huaveija u Britaniji Džeremi Tomson.

Britanija se pridružuje SAD, Australiji, Novom Zelandu i Japanu u zabrani opreme Huaveija. Huavei je saopštio da će taj potez staviti Britaniju u ‘digitalnu sporu traku’. Peking je nagovestio i šire ekonomske posledice.

To je takodje nagoveštaj koliko su sigurne kineske investicije u Britaniji. Kina ovo budno prati”, naveo je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Lidžijan.

Gnev Kine je upozoravajući signal, kaže analitičar Stiv Cang.

“Kompanija, bez obzira da li je državna ili privatna, koja uživa ovakav nivo podrške kineske vlade - koja je spremna da upotrebi sva raspoloživa sredstva da podrži tu kompaniju – čini takvu kompaniju vrlo neobičnom.

Britanska zabrana označava pobedu za američku politiku i sankcije protiv Huaveija. Vašington se nada da će i drugi zapadni saveznici uskoro usvojiti slične mere.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG