Linkovi

Sajber napadi u Ukrajini, SAD upozoravaju da se Rusija možda sprema za rat


Vojne vežbe u Rostovu, na jugu Rusije (Foto: AP)
Vojne vežbe u Rostovu, na jugu Rusije (Foto: AP)

Sjedinjene Države saopštile su da strahuju da Rusija sprema izgovor da izvrši invaziju na Ukrajinu ako njeni ciljevi ne budu ispunjeni diplomatskim putem, posle velikog sajber napada u Ukrajini u okviru kojeg je na internet stranicama ukrajinske vlade objavljena poruka: "Plašite se i očekujte najgore".

Moskva je odbacila američka upozorenja, iako je rasporedila više od 100.000 vojnika na granici sa Ukrajinom i u petak objavila fotografije razmeštanja dodatnih snaga.

U Kijevu je saopšteno da je predsednik Volodimir Zelenski predložio sastanak sa liderima Rusije i Sjedinjenih Država. Šef kabineta Zelenskog Andrej Jermak rekao je da je u pitanju "život ili smrt" njegove zemlje.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je novinarima da su SAD zabrinute da se Rusija sprema za mogućnost novog napada na zemlju na koju je već izvršila invaziju 2014. godine.

"U okviru svojih planova, Rusija priprema opciju falsifikovanja izgovora za invaziju, između ostalog putem sabotaže i informacionih operacija, optužujući Ukrajinu da priprema napad na ruske snage u istočnoj Ukrajini", rekla je Psaki.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da Vašington ima informacije koje sugerišu da je Rusija već angažovala grupe operativaca u istočnoj Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kasnije je odbacio te izveštaje kao neosnovane, prenela je novinska agencija TASS.

Rusija demantuje optužbe da planira da napadne Ukrajinu, ali upozorava da bi mogla da preduzme određenu vojnu akciju ako se ne ispune njeni zahtevi, između ostalog i da NATO nikada ne primi Ukrajinu za članicu.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da se Rusija nada da će bezbednosni razgovori sa Amerikom biti nastavljeni, ali da će to zavisiti od odgovora Vašingtona na predloge Moskve.

"Nećemo prihvatiti prisustvo NATO-a na našim granicama, naročito imajući u vidu trenutni kurs ukrajinskih vlasti", poručio je Lavrov.

Na pitanje šta je Moskva mislila kada je ove nedelje zapretila preduzimanjem "vojno-tehničke akcije", ako razgovori budu neuspešni, Lavrov je odgovorio: Na mere da se rasporedi vojna oprema, to je očigledno.

Na snimcima ruskog Ministarstva odbrane, koje je objavila novinska agencija RIA, vidi se ukrcavanje oklopnih vozila i druge vojne opreme u vozove na dalekom istoku Rusije u okviru, kako je Moskva saopštila, vežbe za dugometno razmeštanje.

"Ovo je verovatno izgovor za razmeštanje jedinica ka Ukrajini", ocenio je Rob Li, vojni analitičar i saradnik na američkom Institutu za spoljnu politiku.

"Očekujte najgore"

U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici istražuju veliki sajber napad na oko 70 internet stranica vladinih službi, među kojima su Ministarstvo spoljnih poslova, bezbednosni i vojni savet.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova nije direktno optužio Moskvu za napad, ali je agenciji Rojters rekao da je Rusija bila odgovorna za slične napade u prošlosti.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće rekao je da još nije jasno ko je odgovoran za sajber napad, o kojem je informisan i predsednik Džo Bajden.

"U kontaktu smo sa Ukrajincima i ponudili smo našu podršku", naveo je neimenovani portparol.

Rusija nije komentarisala napad, ali je prethodno odbacivala optužbe da je odgovorna za sajber napade, uključujući i protiv Ukrajine.

"Ukrajinci, svi vaši lični podaci su na javnoj mreži. Svi podaci na kompjuteru su uništeni i nije ih moguće vratiti. Sve informacije o vama su javne, plašite se i očekujte najgore. Ovo je vaša prošlost, sadašnjost i budućnost", navodi se u poruci na na hakovanim vebsajtovima, napisanoj na ukrajinskom, ruskom i poljskom jeziku.

Ukrajinska vlada je saopštila da nisu ukradeni lični podaci, i da je većina pogođenih vebsajtova obnovljena.

NATO je najavio da će za nekoliko dana potpisati novi ugovor sa Kijevom o tješnjoj saradnji u odbrani sajber prostora, u okviru kojeg će Ukrajini dati pristup sistemu Alijanse za razmenu informacija o štetnim softverima.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg naveo je u saopštenju da sajber eksperti Alijanse već rade sa ukrajinskim vlastima u vezi sa odgovorom na napad, iz štaba u Briselu i na terenu u Ukrajini.

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj osudio je sajber napad i najavio da će Odbor za politiku i bezbednost EU i sajber službe na sastanku razmatrati kako da pomognu Kijevu. "Ne mogu nikoga da krivim s obzirom na to da nemam dokaz, ali možemo da zamislimo (ko je kriv)", rekao je Borelj.

XS
SM
MD
LG