Linkovi

Sjedinjene Države i Rusija se saglasile da nastave razgovore o Ukrajini


Ženeva: Susret Blinkena i Lavrova
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

Ženeva: Susret Blinkena i Lavrova

Šefovi američke i ruske diplomatije nisu ostvarili značajan iskorak tokom razgovora o Ukrajini – ali su se saglasili da nastave dijalog kako bi pokušali da reše krizu koja podstiče strah od vojnog sukoba.

Nakon razgovora u Ženevi, američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je da će uslediti, kako se izrazio, brza i ozbiljna reakcija – ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

Ukazao je i da uviđa osnove za nadu da bi se problemi mogli rešiti.

Na osnovu opsežnih razgovora koje smo vodili danas i tokom prošle nedelje mislim da postoje razlozi i sredstva da se bavimo nekim od zajedničkih zabrinutosti koje imamo o bezbednosti,“ rekao je Blinken .

Razgovore je opisao kao iskrene i suštinske – rekavši da je izbor pred Rusijom.

Između puta diplomatije koji može dovesti do mira i bezbednosti, ili onog koji će doprineti sukobima, teškim posledicama i međunarodnim osudama“, istakao je američki državni sekretar.

Bili smo jasni – ako se ruske vojne snage upute preko granice Ukrajine, radi se o novoj invazija. Naići će na brz, oštar i zajednički odgovor Sjedinjenih Država, naših partnera i saveznika”, zaključio je Blinken.

Sa druge strane, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov uzvratio je da Moskva još čeka pisani odgovor na zahteve za bezbednosne garancije – koje je uputila Zapadu.

Loptica je u dvorištu Vašingtona. Ne mogu da odredim jesmo li na dobrom ili pogrešnom putu. To ćemo saznati kada dobijemo pisani odgovor o svim našim predlozima”, rekao je Lavrov.

Ukazao je i da Rusija ima svoje brige u vezi sa činjenicama koje niko ne krije – isporuka oružja Ukrajini, kao i dolaska stotina zapadnih vojnih instruktora.

Upitan o mogućnosti održavanja samita predsednika Rusije i SAD-a Lavrov je iskazao oprez.

Nemojmo žuriti, predsednik Putin je uvek spreman za kontakte sa predsednikom Bajdenom, jasno je da te kontakte treba ozbiljno pripremiti“, odgovorio je ruski šef diplomatije.

Zahtevi Rusije obuhvataju obustavljanje širenja NATO-a na istok i obećanje da Ukrajini nikada neće biti dozvoljeno da se pridruži zapadnom vojnom savezu.

Dok su SAD bile odlučne u izjavi da bi ruska vojna invazija na Ukrajinu izazvala brze i značajne ekonomske sankcije, ali ne i vojni odgovor SAD ili NATO, bilo je manje jasno šta bi Zapad mogao da uradi u slučaju ruskih sajber napada ili drugih akcija protiv vlade u Kijevu.

Na konferenciji za novinare u sredu, američki predsednik Džo Bajden izneo je zbunjujuće primedbe o odgovoru Zapada na ono što je nazvao "manjim upadom".

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki kasnije je rekla da Bajden "iz dugog iskustva zna da Rusi imaju obimnu knjigu agresije mimo vojne akcije, uključujući sajber napade i paravojne taktike. I danas je potvrdio da će ti akti ruske agresije naići na odlučan, recipročan i jedinstven odgovor".

Bajdenov komentar o "manjem upadu" izazvao je oštru repliku ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je na Tviteru rekao: "Želimo da podsetimo velike sile da nema manjih upada i malih naroda. Kao što nema manjih žrtava i malo tuge od gubitka najmilijih. Ovo govorim kao predsednik velike sile.”

Bajden se ogradio od toga da li će Putin napasti Ukrajinu, rekavši: "Nisam baš siguran da je siguran šta će uraditi. Pretpostavljam da će se ući. Mora nešto da uradi."

Američki lider je rekao da ne veruje da Putin želi "potpuni rat", ali da želi da testira odlučnost Sjedinjenih Država i NATO.

Rusija je negirala da ima nameru da izvrši invaziju na Ukrajinu, dok traži bezbednosne garancije, poput toga da Ukrajina neće ući u NATO, sedam decenija staru vojnu alijansu formiranu posle Drugog svetskog rata.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je u četvrtak da su ukrajinske i zapadne tvrdnje o skorom ruskom napadu na Ukrajinu "pokriće za insceniranje sopstvenih provokacija velikih razmera, uključujući i one vojnog karaktera".

Konvoj ruskih oklopnih vozila keće se duž autoputa na Krimu, 18. januara 2022.
Konvoj ruskih oklopnih vozila keće se duž autoputa na Krimu, 18. januara 2022.

"One mogu imati izuzetno tragične posledice po regionalnu i globalnu bezbednost", rekla je Zaharova.

Ukazala je na to da Britanija poslednjih dana isporučuje oružje Ukrajini, tvrdeći da Ukrajina doživljava vojnu pomoć Zapada kao "kart blanš za vojnu operaciju" u regionu Donbasa na istoku Ukrajine.

U izveštaju su korićeni neki materijali Asošijeted presa.

XS
SM
MD
LG