Linkovi

Zajednička vojna vežba američkih i srpskih padobranaca: Izgradnja poštovanja i razumevanja


Padobranci 173. vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga SAD, učesnici zajedničke vežbe sa padobrancima Vojske Srbije "Nebeski most 21", na aerodromu u Nišu, 16. septembra 2021. (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije).
Padobranci 173. vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga SAD, učesnici zajedničke vežbe sa padobrancima Vojske Srbije "Nebeski most 21", na aerodromu u Nišu, 16. septembra 2021. (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije).

Bilateralna taktička vežba "Nebeski most 21", u kojoj je učestvovalo 150 američkih padobranaca iz 173. vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga SAD i cela 63. padobranska brigada Vojske Srbije, održana je u Nišu.

Vežbi je prisustvovao ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Entoni Godfri u društvu domaćina - potpredsednika Vlade Srbije i ministra odbrane Nebojše Stefanovića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića.

Ambasador Godfri zahvalio je Vojsci Srbije, kao domaćinu vežbe, rekavši da je iskustvo koje se tu dobija veoma potrebno u današnjem svetu.

"Američka vojska i avijacija ponosni su što mogu da drže ovu višenacionalnu obuku u pravom transatlantskom obliku", rekao je on i dodao.

"Iskustvo koje se ovde dobija veoma je potrebno u današnjem svetu. Humanitarne operacije nikad nisu lake, po prirodi stvari to su uvek kritične situacije. Da bismo bili sigurni da sve naše savezničke i partnerske vojske imau potrebne veštine da pruže ovako važnu podršku, moramo da vežbamo".

Ambasador Godfri na zajedničkoj vojnoj vežbi padobranaca SAD i Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Jednako su važni, nastavio je, poštovanje i razumevanje koje vojnici dve vojske grade, dok se pripremaju za zadatke koji predstavljaju zajedničke vrednosti.

"Pred nama je pravi primer interoperabilnosti, profesionalizma i dobrih odnosa koje smo sada još vuše unapredili", kazao je on.

"Na kraju, 'Skaj bridž' ili 'Nebeski most', budi sećanje na herojsku saradnju naših naroda koji su napravili vazdušni mosta za vreme borbe protiv sila Osovine 1944. godine.

Nema boljeg načina da proslavimo 140 godina diplomatskih odnosa između naše dve zemlje, nego da zajedno gradimo nebeske mostove za humanitarne misije ili svuda gde to može biti potrebno", naglasio je ambasador Godfri.

Stefanović: Zajedničkih aktivnosti i ubuduće

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je vežba "Nebeski most 21" važna zbog unapređenja vojne saradnje između dve zemlje, ali i povećanja interoperabilnosti naše vojske, prenelo je ministarstvo na čijem je čelu.

Zajednička vežba padobranaca vojski Srbije i SAD u Nišu i okolini, 16. septembra 2021. (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije).
Zajednička vežba padobranaca vojski Srbije i SAD u Nišu i okolini, 16. septembra 2021. (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije).

"U ovih nekoliko dana koliko je trajala, učestvovalo je više od 150 američkih padobranaca i cela 63. padobranska brigada. Ovo je važna i ozbiljna vežba koja povećava interoperabilnost naše vojske i našim momcima pruža mogućnost da vide da li mogu nešto novo da nauče od američkih padobranaca, ali i da pokažemo koje tehnike smo mi usavršili", naglasio je ministar, prenosi sajt Ministarstva odbrane Srbije.

Padobranci Vojske Srbije i 173. vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga SAD uvežbavali su taktike, tehnike i procedure prilikom izvršenja specijalnog i klasičnog padobranskog desanta, desantiranja tereta iz vazduhoplova, kao i obezbeđenja rejona desantiranja, objasnio je on.

"Mislim da će vežba biti atraktivna, osim toga što je korisna i dobra za razvoj naše vojne saradnje. Biće prostora i da se pokažu neke nove tehnike. Ovde ćemo moći da vidimo segment vežbe sa bacanjem tereta. Videćete kako to izgleda iz Herkulesa C-130, koji je posebno zbog toga došao u Srbiju i, naravno, iz našeg Antonova 26", rekao je ministar Stefanović uoči ukrcavanja jedinica i poletanja sa niškog aerodroma "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" ka rejonu kompleksa "Međa", gde su izveli padobranske skokove, prenosi Ministarstvo.

Ministar odbrane najavio je i da će osim ove vežbe biti i drugih zajedničkih aktivnosti između vojski Srbije i SAD.

"Ovo je jedna od zajedničkih aktivnosti. Imaćemo ih još u budućnosti. Naš cilj je da učimo od najboljih vojski na svetu, da učimo sve ono što je moguće da naši vojnici budu što bolji. Cilj nam je i da naša vojska bude najsnažnija u regionu, ne da bi bilo koga ugrozila ili bilo kome pretila, već upravo da bi bila zaštita svoje zemlje i faktor odvraćanja bilo kome ko bi mogao da nam zapreti. Istovremeno, želimo da budemo važan partner i Evropske unije i drugih država u mirovnim misijama. Nama je to veoma važno. Važno nam je i da naši ljudi koji će ići u mirovne misije uče od najboljih, da znaju kako se ponaša u tim misijama i koji izazovi nas tamo očekuju", ističe ministar Stefanović, prenosi Ministarstvo.

Padobranci Vojske Srbije tokom zajedničke vežbe sa padobrancima Vojske SAD, u Nišu, 16. septembra 2021. (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)
Padobranci Vojske Srbije tokom zajedničke vežbe sa padobrancima Vojske SAD, u Nišu, 16. septembra 2021. (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

U obraćanju vojnicima koji učestvuju u vežbi, on je naglasio da se menjaju i način upotrebe vojske, i tehnika, i sredstva, te da je zato neophodno da se vojnici tome prilagode.

Preneo je utiske posle razgovora sa vojnicima, rekavši da su oni zadovoljni i vežbama, i međusobnom saradnjom.

Srbija održava aktivnu vojnu saradnju i sa NATO-om, i sa državama Rusijom, Belorusijom i Kinom, od kojih nabavlja i naoružanje. Samo tokom pretprošle, 2019. godine, Srbija je održala ukupno 17 zajedničkih vojnih vežbi, objavio je tad specijalizovani portal Balkanska bezbednosna mreža. Od toga, trinaest vežbi održano sa Severnoatlantskom alijansom (NATO) i drugim državama, dok ih je sa Rusijom bilo ukupno četiri.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG