Linkovi

Srbija: Ruska i kineska vojna tehnika predstavljena na vežbi "Sadejstvo"


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i druge zvanice tokom vojne vežbe "Sadejstvo 2020" (Foto: www.mod.gov.rs)

Ruski borbeni avioni, helikopteri i tenkovi koji su ciljali objekte na kopnu, kao i kineski dronovi – deo su vojne tehnike prikazane tokom vojne vežbe “Sadejstvo” održane na poligonu Pešter u zapadnoj Srbiji.

Na vežbi, kojoj je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi državni zvaničnici, ali i predsednica bosansko-hercegovačkog entiteta Republike Srpske Željka Cvijanović i član predsedništva BiH Milorad Dodik, podsećano je na blisku vojnu saradnju sa Rusijom i Kinom, izvestila je agencija Rojters.

"Jačamo našu vojsku da bismo odvratili bilo kog agresora. Ne nameravamo da vodimo bilo kakve sukobe", rekao je predsednik Srbije posle vežbe.

Srbija: Vojna vežba "Sadejstvo 2020."
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Na vežbi "Sadejstvo 2020" prvi put su prikazane borbene bespilotne letelice CH-92A koje je Srbija kupila od Kine. U junu je, za sumu nepoznatu javnosti, Srbiji isporučeno šest kineskih dronova.

Scenario vežbe "Sadejstvo"

Na vežbi, koja je trajala sat i petnaest minuta, učestvovalo je oko 2.800 pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i oko 40 vazduhoplova.

Pretpostavka vežbe je da su "neprijateljske oružane snage" napale jugozapadni deo Srbije i privremeno okupirale deo državne teritorije, na liniji Sjenica - Čajetina - Bajina Bašta, kao i da dovode nove snage.

Dejstvovano je skoro iz svih oruđa i letelica koje Vojska Srbije poseduje, posebno iz onih koji su novouvedeni ili se uvode u naoružanje, uglavnom modernizovanih ranijih sredstava.


Peking Srbiju vidi kao deo svoje inicijative "Pojas i put", čiji je svrha otvaranje novih spoljnotrgovinskih veza za kineske kompanije koje ulažu milijarde evra, uglavnom kroz kredite, za infrastrukturne i energetske projekte širom Zapadnog Balkana.

Poslednjih godina zvanični Beograd znatno je povećao izdvajanja za odbranu – u pokušaju da ostvari dominantan položaj na Balkanu. Izdvajanja za vojsku su u 2020 i 2019. povećana na oko 1,14 milijardi dolara – što je za oko 43 odsto više u odnosu na 2018.

Vojna potrošnja u 2020, izvestila je agencija Rojters, iznosila je 2,4 odsto bruto društvenog proizvoda Srbije.

Oružje i oruđe Vojske Srbije zasniva se delom na bivšoj sovjetskoj tehnologiji. Zvanični Beograd je poslednjih godina od Rusije nabavljao borbene avione MiG-29 i drugo naoružanje, uključujući helikoptere Mi-35 i sistem protivvazdušne odbrane Pancir.

Srbija, kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji, proglasila je vojnu neutralnost 2006. godine. Članica je NATO-a programa Partnerstvo za mir, iako deo njene zvanične politike nije članstvo u Severnoatlantskoj alijansi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG