Linkovi

Vulin: Obustavljen rad na 200 međunarodnih vojnih aktivnosti


Arhiva - Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije, Aleksandar Vulin, tokom zajedničke vežbe srpskih i američkih padobranaca, u Lisičijem jarku kraj Beograda, Srbija, 26. avgusta 2018. (Darko Vojinović, AP)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je u petak da je, sprovodeći odluku Vlade Srbije, Vojska Srbije obustavila rad na oko dve stotine međunarodnih vojnih aktivnosti koje je trebalo da se održe u narednih šest meseci.

"Vojne vežbe su najviši oblik vojne saradnje i u narednih šest meseci je bilo predviđeno da sa predstavnicima drugih armija sveta vežbamo ukupno osam puta. Od tih osam puta, četiri puta je trebalo da vežbamo sa vojskama istoka, a četiri puta sa vojskama zapada", istakao je Vulin koji je prisustvovao generalnoj probi sutrašnje promocije najmlađih oficira Vojske Srbije, prenosi FoNet.

Sprovodeći odluku Vlade Srbije, naglasio je ministar, i dosledno sprovodeći našu vojnu neutralnst, Vojska Srbije je obustavila rad na oko dve stotine različitih vojnih aktivnosti.

"Ostaje da se donese konačna odluka kada je u pitanju naš odnos prema učešću u mirovnim misijama, a Ministarstvo odbrane će sprovesti odluku Vlade Srbije", rekao je Vulin.

Vulin smatra da ukoliko napuštamo, odnosno obustavljamo rad na međunarodnim vojnim aktivnostima, treba to da uradimo i kada su u pitanju mirovne misije, bez obzira da li su u pitanju mirovne misije kojima komanduju Ujedinjene nacije ili Evropska unija.

"Na nama je da donesemo odluku, a Vojska Srbije će svaku odluku sprovesti", zaključio je Vulin.

XS
SM
MD
LG