Linkovi

EU o vojnim vežbama: Srbija da uskladi politiku sa evropskom


Zastave EU i Srbije
Zastave EU i Srbije

Od Srbije se očekuje da svoju politiku uskladi sa politikom EU i da se ponaša u skladu sa onim što je istakla kao svoje strateško opredeljenje, rekla je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Na brifingu za novinare u Briselu, ona je odgovorila na tvrdnje ministra odbrane Aleksandra Vulina da je Srbija, zbog pritiska iz Evropske unije, otkazala vojne vežbe sa svim partnerima - uključujući i one koje se uskoro održavaju u Belorusiji.

"U skladu sa pregovaračkim okvirom, jasno je da se od Srbije očekuje da uskladi svoju politiku prema trećim zemljama sa politikom EU. Pozdravili smo pridruživanje Srbije Deklaraciji EU o Belorusiji. Srbija učestvuje u različitim bezbednosnim i odbrambenim misijama EU, i mi to jako cenimo. Srbija je istakla put ka EU kao svoje strateško opredeljenje i treba da se ponaša u skladu sa tim", rekla je portparolka Evropske komisije.

Beograd se nedavno pridružio zajedničkoj Deklaraciji EU donetoj pošto su u Belorusiji demonstranti osporili rezultate izbora na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko. EU u deklaraciji osuđuje nasilje Lukašenkovog režima prema demonstrantima, ugrožavanje slobode govora i okupljanja.

Nakon što su strane novinske agencije prenele vest da će Srbija učestvovati na trilateralnoj vojnoj vežbi u Belorusiji, zajedno sa ruskom i beloruskom vojskom, ministarstvo odbrane Srbije je saopštilo da suspenduje sve vežbe sa partnerima u narednih pola godine.

"U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO ni sa ODKB, ni sa Rusijom ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa istokom ni sa zapadom. Naše učešće u mirovnim operacijama će biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano", naveo je Vulin.

Na tu izjavu regovao je NATO saopštenjem da "nisu planirane nikakve aktivnosti sa Srbijom u narednim mesecima".

Srbija, Rusija i Belorusija od 2015. godine svake godine održavaju zajedničku vojnu vežbu "Slovensko bratstvo". Ove godine je trebalo da bude održana u Belorusiji, gde i dalje traju protesti protiv Lukašenkovog režima.

XS
SM
MD
LG