Linkovi

Stoltenberg sa Vučićem i Anom Brnabić na terenskoj vežbi "Srbija 2018"


Arhiva - Generalno sekretar NATO, Jens Stoltenberg, govori tokom sastanka ministara odbrane zemalja NATO u sedišti Alijanse u Briselu, Belgija, 3. oktobra 2018.
Arhiva - Generalno sekretar NATO, Jens Stoltenberg, govori tokom sastanka ministara odbrane zemalja NATO u sedišti Alijanse u Briselu, Belgija, 3. oktobra 2018.

Međunarodna terenska vežba "Srbija 2018" u kojoj učestvuju pripadnici službi i timova za reagovanje u varednim situacijama, održava se u ponedeljak na teritorijama beogradskih prigradskih opština Mladenovac i sopot, kao i u susednom Aranđelovcu. Vežbu zajednički organizuju Evroatlantski koordinacioni centar za vanredne situacije (EADRCC) i Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

U vežbi učestvuje oko 2.000 pripadnika iz 38 zemalja.

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, koji je u zvaničnoj poseti Srbiji, zajedno sa predsednikom i premijerkom Srbije, Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić, prisutvovao je otvaranju vežbe.

Prvi čovek zapadne vojne alijanse naglasio je da vežba "Srbija 2018" nije vojna vežba, već vežba civilne spremnosti.

"To je platforma za one koji prvi reaguju, da jedni od drugih uče, kako bi stekli prava iskustva zajedno i kako bi se bolje pripremili za vremena u kojima se suočavamo sa pravim životnim vanrednim situacijama", rekao je Stoltenberg u Mladenovcu i zahvalio se Vučiću na njegovom ličnom doprinosu da ta vežba bude organizovana, prenose mediji.

Od "vitalnog je značaja" učiniti sve kako bismo bili dobro pripremljeni i vežba je prilika da se i kroz korišćenje veštačke inteligencije i virtuelne realnosti testiraju nova sredtva za reagovanje u vanrednim situacijama, kao i sistemi za incidente napredne generacije.

To su i "tehnologije koje mogu da unaprede način komunikacije i kako da koordiniramo naše reakcija bez obizira na to sa kakvim se izazovima suočavamo", rekao je on.

"Srbija 2018 jeste vežba koja je i test. Ona pokazuje naše snage i naše slabosti. Ona će nam omogućiti da zajedno učimo i da se zajedno bolje slažemo. Takođe, ona je veliki primer kako parterstvo sa NATO-om može da donese konkretne benefite Srbiji, NATO-u i celom regionu", rekao je Stoltenberg.

Iskustvo stečeno na prethodnim vežbama pomoglo je da se spasu hiljade života, a naučene lekcije pomoći će da se spasavaju ljudski životi i u narednom periodu, rekao je čelnik NATO-a.

Predsednik Srbije je ocenio da je u vežbi reč o spasavanju života ljudi i međusobnoj pomoći. On je podsetio na katastrofalne poplave koje su pogodile Srbiju su 2014. godine, kada je pomoć stigla iz 14 zemalja, što je pokazalo značaj međunarodne saradnje.

Vučić je rekao da upravo zbog toga i Srbija ima dužnost da drugima pomogne kada ih snađu nevolje i dodao da je to zahtevan i kompleksan zadatak koji traži koordinaciju, spremnost i međusobnu saradnju.

XS
SM
MD
LG