Linkovi

Vučić sa predstavnikom NATO-a o saradnji


Komandant Komande združenih snaga NATO Robert Burk na sastanku sa predsednikom Srbije
Komandant Komande združenih snaga NATO Robert Burk na sastanku sa predsednikom Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa generalom Robertom Burkom, komandantom Komande združenih snaga NATO-a u Napulju sa kojim je razgovarao o oblicima saradnje Srbije sa NATO u skladu sa politikom vojne neutralnosti, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Vučić je podsetio da je Srbija već 15 godina članica Partnerstva za mir i da je u proteklom periodu "uspostavljen redovan dijalog predstavnika Srbije i alijanse, što je doprinelo jačanju poverenja".

S obzirom na to da je Komanda združenih snaga NATO u Napulju zadužena za KFOR, predsednik Srbije je rekao da pripadnici te misije imaju "važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti i zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu".

U saopštenju se navodi da je admiral Burk istakao da NATO ceni Srbiju kao partnera i poštuje vojnu neutralnost. Naveo je i "značajan broj pdržanih i plairanih zajedničkih aktivnosti", kao i važnost Srbije za mir i stabilnost u regionu.

Vučič je, kako se navodi, naglasio značaj naučno tehnološke saradnje, i saradnje u oblastima poput civilne zaštite i vanrednih situacija - u okviru koje je Srbija 2018. bila domaćin organizovane vežbe sa 2000 učesnika iz zemalja članica i partnera NATO.

Vučić i Burk su razgovarali i o "značaju učešća Vojske Srbije u misijama UN i EU".

U saopštenju se navodi i da je predsednik Srbije zahvalio generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu na "spremnosti da sasluša i razume stavove Srbije".

XS
SM
MD
LG