Linkovi

Vučić sa predstavnikom NATO-a o saradnji


Komandant Komande združenih snaga NATO Robert Burk na sastanku sa predsednikom Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa generalom Robertom Burkom, komandantom Komande združenih snaga NATO-a u Napulju sa kojim je razgovarao o oblicima saradnje Srbije sa NATO u skladu sa politikom vojne neutralnosti, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Vučić je podsetio da je Srbija već 15 godina članica Partnerstva za mir i da je u proteklom periodu "uspostavljen redovan dijalog predstavnika Srbije i alijanse, što je doprinelo jačanju poverenja".

S obzirom na to da je Komanda združenih snaga NATO u Napulju zadužena za KFOR, predsednik Srbije je rekao da pripadnici te misije imaju "važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti i zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu".

U saopštenju se navodi da je admiral Burk istakao da NATO ceni Srbiju kao partnera i poštuje vojnu neutralnost. Naveo je i "značajan broj pdržanih i plairanih zajedničkih aktivnosti", kao i važnost Srbije za mir i stabilnost u regionu.

Vučič je, kako se navodi, naglasio značaj naučno tehnološke saradnje, i saradnje u oblastima poput civilne zaštite i vanrednih situacija - u okviru koje je Srbija 2018. bila domaćin organizovane vežbe sa 2000 učesnika iz zemalja članica i partnera NATO.

Vučić i Burk su razgovarali i o "značaju učešća Vojske Srbije u misijama UN i EU".

U saopštenju se navodi i da je predsednik Srbije zahvalio generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu na "spremnosti da sasluša i razume stavove Srbije".

XS
SM
MD
LG