Linkovi

Vojske Srbije, Rusije i Belorusije na zajedničkoj vojnoj vežbi u Belorusiji?


Vojna vežba pripadnika vojski Srbije i Rusije, 2018.
Vojna vežba pripadnika vojski Srbije i Rusije, 2018.

Beloruska, ruska i srpska vojska učestvovaće na zajedničkim vojnim vežbama u Belorusiji, preneo je Rojters pozivajući se na rusku novinsku agenciju RIA Novosti. Vojske Rusije i Srbije će, prema navodima Rojtersa, učestvovati u vežbama u Belorusiji od 10. do 15. septembra.

Glas Amerike je tražio potvrdu ove informacije u Ministarstvu odbrane Srbije, ali odgovor nismo dobili.

Radio Slobodna Evropa javlja da je belorusko ministarstvo odbrane na društvenoj mreži Telegram potvrdilo da će se vojna vežba "Slovensko bratstvo 2020" održati u toj zemlji i da će učestvovati i vojske Rusije i Srbije.

Vojske Srbije, Rusije i Belorusije od 2015. godine održavaju zajedničke trilateralne vojne vežbe "Slovensko bratstvo", u kojoj se rotiraju u ulozi zemlje domaćina svake godine i sada je red na Belorusiju, kaže za Glas Amerike vojni analitičar Aleksandar Radić. Napominje da vojna vežba od 10. septembra ove godine zvanično nije otkazana, niti se o otkazivanju govorilo na sastancima visokih zvaničnika.

Ministri odbrane Srbije i Rusije na sastanku u Moskvi (izvor: sajt Ministarstva odbrane Srbije)
Ministri odbrane Srbije i Rusije na sastanku u Moskvi (izvor: sajt Ministarstva odbrane Srbije)

Na sastanku ministara odbrane Srbije i Rusije Aleksandra Vulina i Sergeja Šojgua pre nekoliko dana u Moskvi, prema saopštenju Ministarstva odbrane, nije bilo reči o vojnoj vežbi u Belorusiji.

Radić podseća da je, u aktuelnim kompleksnim spoljno političkim okolnostima i dok traju protesti protiv režima Aleksandra Lukašenka u Belorusiji, vojska Srbije učestovala na nedavno završenim Međunarodnim vojnim igrama u Moskvi.

"Dokaz da i pored vrlo turbulentne političke situacije vojno-vojna saradnja funkcioniše", kaže Radić.

Srbija se nedavno pridružila Deklaraciji EU o predsedničkim izborima u Belorusiji, u kojoj se osuđuje primena sile nad demonstrantima koji traže smenu Lukašenka, konstatuje ukidanje slobode govora, medija i okupljanja i pozivaju vlasti u Minsku da puste na slobodu uhapšene demonstrante.

Pridruživanje Srbije ovoj rezoluciji pozdravili su predstavnici zapadnih zemalja, dok je premijerka Ana Brnabić izjavila da se nada da "Lukašenko neće zameriti".

Zbog aktuelne globalne politčke situacije i pridruživanja Srbije Deklaraciji EU, Aleksandar Radić se pita koji je motiv potencijalnog učešća Srbije na predstojećoj vojnoj vežbi u Belorusiji.

"Pretpostavljam da Belorusi imaju snažne motive da se ta aktivnost održi, jer režim Lukašenka je u krizi, nalaze se pod pritiskom, i potrebno im je da pokažu da država fukncioniše, da imaju saveznike i da drugi kod njih dolaze na vežbe. Rusiji isto odgovara jer se vežbe održavaju na granici sa Poljskom koja je članica NATO-a i to je poruka da će Rusija braniti svog saveznika iz Minska. Ostaje pitanje šta je mesto Srbije", kaže Radić i zaključuje da Srbija trenutno ima hladne odnose sa Rusijom koji su se dodatno zakomplikovali pošto su Srbija i SAD razmenile pisma o namerama u Vašingtonu, ali i ranije najave Beograda da će kupiti kineski raketni odbrambeni sistem.

XS
SM
MD
LG