Linkovi

SAD se pripremaju za različite scenarije dok rusko-ukrajinske tenzije rastu


Arhiva - Pripadnih oružanih snaga Ukrajine učestvuje u vojnim vežbama nedaleko od Krima, koji je okupirala Rusija, u oblasti Kerson, Ukrajina, 17. novembra 2021.
Arhiva - Pripadnih oružanih snaga Ukrajine učestvuje u vojnim vežbama nedaleko od Krima, koji je okupirala Rusija, u oblasti Kerson, Ukrajina, 17. novembra 2021.

Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici razmatraju "izvestan broj nepredviđenih situacija", plašeći se da bi zveckanje oružjem Moskve moglo biti više od oštre retorike.

Više američkih zvaničnika u utorak je navelo ozbiljnu zabrinutost zbog onoga što su dosledno opisivali kao "neobičnu vojnu aktivnost" Rusije duž njene granice sa Ukrajinom, kao i oštru retoriku Moskve, insistirajući na tome da je, bez obzira šta se dalje dogodi, podrška Vašingtona Kijevu "čvrsta kao stena".

"Pokazali smo da su Sjedinjene Države spremne da koriste brojne alate za rešavanje štetnih ruskih akcija i nećemo oklevati da koristimo te i druge alate u budućnosti", rekao je visoki zvaničnik administracije za Glas Amerike pod uslovom anonimnosti.

"Mi pozivamo Moskvu da deeskalira tenzije", dodao je zvaničnik. "Ključni prvi korak je obnova prekida vatre na niske nivoe nasilja postignute u julu 2020.".

U Stejt departmentu u utorak, portparol Ned Prajs rekao je novinarima da su konsultacije Vašingtona sa evropskim partnerima i Ukrajinom u toku.

"Mi delimo informacije, delimo obaveštajne podatke", rekao je on, opisujući razgovore kao detaljne. "Spremni smo i spremamo se za brojne nepredviđene situacije".

Komentari iz Bele kuće i Stejt departmenta usledili su samo nekoliko sati nakon što je najviši američki general, predsedavajući Združenog generalštaba Mark Mili, telefonom razgovarao sa ruskim kolegom.

Dvojica generala su "razgovarali o nekoliko bezbednosnih pitanja", navodi se u saopštenju Pentagona, dodajući da je poziv "nastavak komunikacije između dva lidera kako bi se osiguralo smanjenje rizika i operativno izbegavanje konflikta".

Pentagon je rekao da će, prema prethodnom dogovoru, dodatni detalji poziva ostati tajna.

Razgovor između SAD i Rusije u utorak dolazi nakon što su najviši američki i ukrajinski generali razgovarali dva puta u periodu od četiri dana kako bi "razmenili perspektive i procene evoluirajućeg bezbednosnog okruženja u istočnoj Evropi".

Procene ukrajinskih obaveštajnih službi pokazuju da broj ruskih vojnika duž granice iznosi oko 90.000.

Američki zvaničnici odbili su da se javno komentarišu taj broj, ali su nazvali jačaje prisustva ruske vojske duž njene granice sa Ukrajinom zabrinjavajućim.

"Ne znamo šta bi Vladimir Putin i Kremlj mogli da planiraju", rekao je novinarima Prajs iz Stejt departmenta.

"Mi znamo istoriju i ta istorija nije nimalo ohrabrujuća", dodao je on, aludirajući na rusku invaziju na Krim 2014. godine.

Prajs je takođe odbacio nedavne ruske kritike na račun američkih vojnih vežbi u regionu, rekavši da će SAD i njeni saveznici nastaviti da se zalažu za "međunarodni poredak zasnovanog na pravilima".

Ruska novinska agencija TASS citirala je ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua koji je rekao da je Moskva "svedok značajnog povećanja aktivnosti američkih strateških bombardera u blizini ruskih granica".

Šojgu je takođe naveo da su američki strateški bombarderi "vežbali upotrebu nuklearnog oružja protiv Rusije zapravo istovremeno iz zapadnog i istočnog pravca".

Dan ranije, ruska spoljna obaveštajna služba, SVR, takođe je kritikovala SAD, objavivši na svojoj veb stranici da je trenutna situacija sa Ukrajinom uporediva sa tenzijama sa Gruzijom pre ruske invazije 2008. godine, uz napomenu da je Gruzija platila visoku cenu.

SAD su obezbedile Ukrajini 2,5 milijardi dolara pomoći u oblasti bezbednosti od 2014, uključujući 400 miliona dolara samo u 2021.

Nedavne isporuke uključuju patrolne čamce za ukrajinsku mornaricu i 80.000 kilograma municije za ukrajinske snage.

XS
SM
MD
LG