Linkovi

Kremlj: Putin i direktor CIA razgovarali o regionalnim konfliktima


ARHIVA - Ruski predsednik Vladimir Putin (Mikhail Metzel, Sputnjik, Kremlj, AP)
ARHIVA - Ruski predsednik Vladimir Putin (Mikhail Metzel, Sputnjik, Kremlj, AP)

Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom prošlonedeljnog susreta u Moskvi sa direktorom američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijamom Bernsom razgovarao o regionalnim konfliktima i krizi u odnosima Rusije i Sjedinjenih Država, saopšteno je u ponedeljak iz Kremlja.

Berns je boravio u dvodnevnoj poseti Rusiji, gde je razgovarao sa visokim zvaničnicima, na zahtev predsednika Džoa Bajdena, saopšteno je ranije iz američke ambasade.

Kablovska mreža CNN prošle nedelje je prenela da je Berns poslat u Moskvu da bi upozorio Kremlj zbog navodnog raspoređivanja većeg broja ruskih snaga blizu granice sa Ukrajinom. U izveštaju se navodi i da je šef CIA-e posle sastanaka u Rusiji, razgovarao telefonom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Portparol Kremlja rekao je u ponedeljak da su Putin i Berns razgovarali o bilateralnim odnosima, "regionalnim konfliktima" i krizi u diplomatskim odnosima, ali nije izneo više detalja.

Berns, koji je bio američki ambasador u Rusiji od 2005. do 2008. godine, posetio je Moskvu u svetlu ozbiljne krize u odnosima Moskve i Vašingtona.

Bajden je povećao pritisak na Putina od kako je u januaru preuzeo položaj predsednika. U maju, Rusija je formalno označila Sjedinjene Države kao "neprijateljsku zemlju".

Pentagon je saopštio prošle nedelje da pomno prati situaciju u Ukrajini posle izveštaja o novom raspoređivanju ruskih trupa na granici te zemlje. Ukrajinske vlasti su javno demantovale te izveštaje.

Ukrajinska vojska i proruski separatisti sukobljavaju se od ruske aneksije Krima 2014. godine. Posle rasta nasilja početkom godine, Rusija je na proleće rasporedila oko 100.000 vojnika na granici sa Ukrajinom, što je podstaklo strahovanja od eskalacije sukoba. Pod pritiskom zapadnih saveznika Kijeva, Moskva je kasnije objavila da povlači snage.

XS
SM
MD
LG