Linkovi

Direktor CIA razgovora sa zvaničnicima u Moskvi o odnosima SAD i Rusije


ARHIVA - Direktor CIA Vilijam Berns svedoči u Predstavničkom domu (Foto: Al Drago, Rojters)
ARHIVA - Direktor CIA Vilijam Berns svedoči u Predstavničkom domu (Foto: Al Drago, Rojters)

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns boravi u retkoj poseti Moskvi gde sa zvaničnicima razgovara o odnosima Sjedinjenih Država i Rusije, što je najnoviji u nizu kontakata dve zemlje na visokom nivou, prenosi agencija Rojters.

Portparol američke ambasade saopštio je da Berns predvodi delegaciju visokih američkih zvaničnika u poseti Moskvi u utorak i sredu, na zahtev predsednika Džoa Bajdena.

"Sastaju se sa članovima ruske vlade da bi razgovarali o nizu pitanja u bilateralnim odnosima", naveo je neimenovani portparol.

Ruski Savet bezbednosti saopštio je da se Berns, bivši američki ambasador u Moskvi koji govori ruski jezik, sastao sa Nikolajom Patruševom, sekretarom saveta i bivšim šefom ruske obaveštajne službe.

Ni jedna strana nije iznela detalje razgovora. Odnosi dve zemlje su znatno pogoršani zbog niza pitanja među kojima su ruski sajber napadi na američke mete, podrška koju Kremlj pruža sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu, zatvaranje opozicionog političara Alekseja Navalnog i ruski potezi prema Ukrajini i aneksija Krima 2014. godine.

Bajden je prošlog meseca u Moskvu poslao državnu podsekretarku Viktoriju Nuland, jednu od vodećih stručnjaka za Rusiju, ali nije bilo pomaka u rešenju spora dve zemlje u pogledu broja zaposlenih u ambasadama dve zemlje.

Bajden se u junu u Ženevi sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, posle čega je rekao da će biti potrebno šest meseci do godinu da se utvrdi da li dve zemlje mogu da pokrenu sadržajan strateški dijalog.

Putin često kritikuje SAD, ali je prošlog meseca rekao da ima konstruktivne odnose sa Bajdenom. Kremlj je saopštio da je novi sastanak dvojice lidera ove godine realna mogućnost.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG