Linkovi

Sekretar za odbranu putuje u Evropu, fokus crnomorska bezbednost i NATO


Arhiva - Sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin govori pred Odborom Senata za oružane snage 28. septembra 2021.
Arhiva - Sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin govori pred Odborom Senata za oružane snage 28. septembra 2021.

Sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin ovog vikenda odlazi u Evropu kako bi se sastao sa liderima Gruzije, Ukrajine i Rumunije i učestvovao na sastanku ministara odbrane NATO u Belgiji.

"Sekretarijat za odbranu čvrsto podržava svoje evropske saveznike i partnere pred ruskim destabilizujućim akcijama u kritičnom crnomorskom regionu, a sekretar se raduje susretu sa svojim kolegama i drugim visokim zvaničnicima kako bi učvrstio predanost Sjedinjenih Država da stabilnu i prosperitetnu Evropu", navodi se u saopštenju Pentagona.

U Gruziji će se Ostin sastati s premijerom Iraklijem Garibašvilijem i ministrom odbrane Juanšerom Burčuladžeom kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima i regionalnoj sigurnosti.

U Ukrajini će se sekretar Ostin sastati sa predsednikom Vladimirom Zelenskim i ministrom odbrane Andrijom Taranom kako bi razgovarali o "suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine", kao i o reformama odbrambene industrije u zemlji.

U Rumuniji, Ostin će se sastati s predsednikom Klausom Johanisom i ministrom nacionalne odbrane Nikolajem Jonel Ćukom, kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima. On će takođe posetiti američke snage u vazduhoplovnoj bazi Mihail Kogalnićanu.

U Belgiji, Ostin će prisustvovati sastanku svojih kolega iz NATO i generalnog sekretara Jensa Stoltenberga kako bi se obezbedilo da Alijansa bude "spremna za izazove budućnosti".

XS
SM
MD
LG