Linkovi

Sekretar za odbranu SAD: Kinesko testiranje supersonične rakete izaziva "zabrinutost"


Arhiva - Sekretar za odbranu SAD Ostin Lojd tokom svedočenja Odborom Senata za oružane snage, na Kapitol hilu, 28. septembra 2021.
Arhiva - Sekretar za odbranu SAD Ostin Lojd tokom svedočenja Odborom Senata za oružane snage, na Kapitol hilu, 28. septembra 2021.

Sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin rekao je da je kinesko testiranje hipersonične rakete letos izazvalo "zabrinutost" zbog sve većim kapacitetima Pekinga, ali ga nije uporedio sa ruskim lansiranjem prvog veštačkog satelita na svetu, Sputnjik I, 1950-ih.

"To su termini koje ne bih koristio, ne koristim ih lično", odgovorio je Ostin u sredu novinarima na pitanje da li je lansiranje 27. jula "Sputnjik momenat".

Ostin je Kinu nazvao "izazovom za američku vojsku", ali je dodao da su SAD fokusirane da imaju "velike kapcitete širom sveta", a ne da imaju jednu specifičnu sposobnost - kao što je hipersonično oružje.

Iako je kinesko oružje tokom testa promašilo cilj za nekoliko kilometara, prema Fajnenšel tajmsu, ta proba je predstavljala prvi slučaj da je neka zemlja poslala hipersonično oružje u potpunosti oko Zemlje. Hipersonično oružje putuje brzinom pet puta većom od zvuka i neverovatno ga je teško pratiti.

Kina je negirala da je izvršila test hipersonične rakete, rekavši da je testirala svemirski brod za višekratnu upotrebu.

U intervjuu za CBS Njuz koji je emitovan ove nedelje, general Džon Hajten, zamenik predsedavajuće Združenog generalštaba, dao je oštriji ton kada je govorio o hipersoničnom testu.

"To je veoma značajna sposobnost koja ima potencijal da promeni mnogo stvari", rekao je Hajten.

Upitan da li bi uporedio kineski test sa Sputnjikom, Hajten je odgovorio da je "iz tehnološke perspektive prilično impresivan".

"Ali Sputnjik je stvorio osećaj hitnosti u Sjedinjenim Državama“, rekao je drugorangirani general. "Test 27. jula nije stvorio taj osećaj hitnosti. A mislim da bi verovatno trebalo da stvori osećaj hitnosti".

Kina je već isporučila jedno hipersonično oružje srednjeg dometa, prema Hajtenu, dok su SAD još godinama udaljene od raspoređivanja svog prvog.

Prošlog meseca, general Mark Mili, predsedavajući Združenog generalštaba, takođe je nazvao kineski test "veoma zabrinjavajućim".

"Ne znam da li je to baš momenat Sputnjik, ali mislim da je veoma blizu tome. Privlači svu našu pažnju", rekao je Mili u intervjuu na televiziji Blumberg.

Tenzije Rusije i Ukrajine

Ranije na brifingu Pentagona u sredu, Ostin je pozvao Rusiju da bude transparentnija po pitanju gomilanja svojih trupa na granici Ukrajine.

"Nismo sigurni šta tačno namerava gospodin (ruski predsednik Vladimir) Putin, ali ovi pokreti svakako privlače našu pažnju", rekao je on.

Početkom novembra, ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da se oko 90.000 ruskih vojnika nalazi blizu granice u oblastima koje kontrolišu pobunjenici na istoku Ukrajine.

Nagomilavanje ruskih trupa u blizini Ukrajine ranije ove godine povećalo je tenzije sa Zapadom. Ruski zvaničnici rekli su da su trupe raspoređene zbog obuke kako bi se suprotstavili bezbednosnim pretnjama koje predstavljaju nedaleko raspoređene snage NATO-a.

Moskva je 2014. anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim i od tada podržava separatističku pobunu na istoku Ukrajine.

XS
SM
MD
LG