Linkovi

Rusija, Nemačka i Francuska održaće ministarski sastanak o Ukrajini


Arhiva - Vojnici ukrajinske vlade hodaju pored uništene kuće nedaleko od linije razgraničenja sa ukrajinskim separatistističkim pobunjenicima koje podržava Rusija, nedaleko od Donjetska, Ukrajina, 4. maja 2021.

Rusija, Nemačka i Francuska dogovorile su se da se njihovi ministri spoljnih poslova sastanu kako bi razgovarali o tekućem sukobu u istočnoj Ukrajini.

Francuski predsednik Emanuel Makron, ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su u ponedeljak telefonom o pitanju Ukrajine.

I nemačka, i ruska vlada saopštile su da su se lideri složili da bi se njihovi ministri spoljnih poslova trebalo uskoro da se sastanu radi rešavanja sukoba.

Kremlj je saopštio da je tokom telefonskog poziva Putin takođe optužio ukrajinske vlasti da "tvrdoglavo izbegavaju" sprovođenje sporazuma postignutih na mirovnim pregovorima.

U saopštenju Kremlja nije navedeno da li će Ukrajina učestvovati na predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova.

Nemačka vlada je saopštila da su Merkelova i Makron u ponedeljak razgovarali i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim o primeni sporazuma iz Minska čiji je cilj mirno okončanje sukoba u Ukrajini.

Francuska i Nemačka su posrednici u sukobu između Ukrajine i proruskih separatista od 2015. godine i nadgledale su poljuljani prekid vatre.

Ukrajina se od 2014. godine u istočnom regionu Donbasa bori sa separatistima koje podržava Rusija, u sukobu koji je izbio nakon što je Rusija pripojila poluostrvo Krim. Ukrajina optužuje Rusiju da podržava separatiste, što Moskva negira.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Rojters i Frans pres.

XS
SM
MD
LG