Linkovi

Počeo dvodnevni samit o Krimu u Kijevu


Učesnici samita "Krimska platforma" u Kijevu, 23. avgusta (Foto: AP)
Učesnici samita "Krimska platforma" u Kijevu, 23. avgusta (Foto: AP)

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski otvorio je samit pod nazivom "Krimska platforma", skup na kojem bi trebalo da se poveća pritisak na Rusiju povodom aneksije Krima, koju veći deo sveta smatra nezakonitom.

Zvaničnici iz 46 zemalja i međunarodnih saveza učestvuju na dvodnevnom samitu, a među njima su i predstavnici svake od 30 zemalja članica NATO-a. Delegaciju SAD predvodi sekretarka za energiju Dženifer Grenholm.

Rusija je anektirala poluostrvo 2014, posle revolucije u Ukrajini u kojoj je tadašnji predsednik i ruski saveznik Viktor Janukovič svrgnut s vlasti. SAD i Evropska unija odmah su uvele sankcije Rusiji zbog aneksije Krima.

Cilj konferencije je da se razmotre načini kako da se Krimsko poluostrvo vrati pod kontrolu ukrajinske vlade.

Govoreći na početku konferencije, Zelenski je poručio da se Krim pretvorio u "teritoriju na kojoj se najosnovnija ljudska prava i slobode krše na dnevnoj bazi".

Predsednik Ukrajine dodao je da je ta oblast, nekada popularno mesto za odmor i rekreaciju Ukrajinaca, postala "vojna baza i sedište uticaja Ruske Federacije u oblasti Crnog mora".

Zelenski je istakao da okupacija Krima dovodi u sumnji mogućnost međunarodne zajednice da održava bezbednost, principe teritorijalnog integriteta i nepromenljivosti granica.

“Bez ponovnog uspostavljanja poverenja, nijedna zemlja neće moći da bude sigurna da li će njena teritorija biti okupirana”, rekao je Zelenski.

Portparol kremlja Dmitrij Peskov odbacio je samit kao “anti-ruski događaj". Moskva tvrdi da je ogromna većina stanovnika Krima glasala da on postane deo Rusije na referendumu 2014, želeći zaštitu od onoga što Kremlj naziva nezakonitim pučem u Kijevu.

XS
SM
MD
LG