Linkovi

Stoltenberg: Ruske diplomate proterane zbog "zlonamernih aktivnosti"


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg govori na konferenciji za novinare u sedištu Alijanse u Briselu, (Foto: AP/Virginia Mayo)
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg govori na konferenciji za novinare u sedištu Alijanse u Briselu, (Foto: AP/Virginia Mayo)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak da proterivanje osam članova ruske misije pri alijansi nije rezultat određenog događaja, već da je odluka o tome doneta zbog "povećanja ruskih zlonamernih aktivnosti već neko vreme".

NATO zvaničnici su u sredu potvrdili da proteruju osmoro ruskih diplomata i da planiraju da smanje obim ruske posmatračke misije pri alijansi sa 20 na 10.

Taj potez predstavlja odgovor na navodne ruske špijunske aktivnosti u Evropi, koje obuhvataju ubistva, pokušaje atentata i eksplozije.

Stoltenberg je u obraćanju novinarima, posle sastanka savetnika NATO-a za nacionalnu bezbednost u sedištu u Briselu, rekao da je potrebno biti oprezan i delovati kada članovi ruske delegacije pri alijansi "preduzimaju aktivnosti koje nisu u skladu sa njihovim akreditacijama i zbog toga se te akreditacije i oduzimaju".

Odnosi između NATO-a i Rusije su zategnuti od ruske ankesije Krima 2014. godina i umešanosti Moskve u konflikt sa separatistima u Ukrajini.

Stoltenberg je priznao da su odnosi Alijanse i Moskve na najnižem nivou od perioda Hladnog rata, a za to je okrivio ponašanje Rusije.

“Videli smo njihove agresivne poteze ne samo protiv Ukrajine, već i značajno gomilanje vojnih snaga", rekao je generalni sekretar NATO-a.

Iako nije članica, Rusija već dugo ima posmatračku misiju pri NATO-u u okviru Saveta NATO-Rusija, glavnog foruma za dijalog alijanse i Moskve. Forum uglavnom nije bio aktivan od 2014.

Stoltenberg je rekao da NATO već neko vreme poziva Rusiju da učestvuje u novim razgovorima, ali da Moskva to nije prihvatila.

Kremlj je prethodno u četvrtak sapštio da odluka o proterivanju ruskih diplomata gotovo u potpunosti podriva nade da bi dijalog sa NATO mogao da se nastavi, a odnosi da se normalizuju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG