Linkovi

Susedi Belorusije upozoravaju na opasnost od vojnog sukoba zbog migrantske krize


Poljska policija na granici sa Belorusijom (Foto: Policja Podlaska/Rojters)
Poljska policija na granici sa Belorusijom (Foto: Policja Podlaska/Rojters)

Države koje se graniče sa Belorusijom u četvrtak su upozorile da bi migrantska kriza na istočnim granicama Evropske unije mogla da preraste u vojni sukob, dok je Ukrajina najavila da će rasporediti još hiljade vojnika da bi obezbedila svoju granicu.

Litvanija, Estonija i Letonija saopštile su da Belorusija predstavlja ozbiljnu pretnju po evropsku bezbednost, namernom eskalacijom "hibridnog napada" i upotrebom migranata da se osveti za sankcije EU.

"To povećava mogućnost provokacija i ozbiljnih incidenara koji bi takođe mogli da se preliju u vojni domen", navodi se u zajedničkom saopštenju ministara odbrane tih zemalja.

Belorusko Ministarstvo odbrane prethodno je saopštilo da će zbog raspoređivanja dodatnih poljskih vojnih snaga blizu granice morati da preduzme" adekvatne uzvratne mere" i nezavisno i zajedno sa svojim strateškim saveznikom, Rusijom.

Kriza na poljsko-beloruskoj granici
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Ukrajina je u međuvremenu najavila vežbe i raspoređivanje dodatnih 8.500 vojnika i policajaca na severnoj granici sa Belorusijom.

Migranti, okupljeni u privremenim kampovima na granici Poljske i Belorusije na izuzetno niskim temperaturama, tokom noći su gađali poljske graničare kamenicama i granjem i pokušavali da probiju žičanu ogradu, u pokušaju da uđu na teritoriju EU, saopštile su vlasti u Varšavi.

Brisel optužuje Minsk da podstiče hiljade migranata, koji beže iz ratom razorenih zemalja, da pređu granicu sa unijom i najavljuje moguće nove sankcije protiv Belorusije i aviokompanija koje prevoze migrante već u ponedeljak.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko preti odmazdom, između ostalog i prekidom tranzita ruskog gasa preko beloruske teritorije.

Minsk je saopštio i da dva ruska bombardera drugi dan zaredom nadleću beloruski vazdušni prostor u znak podrške.

Kremlj je naveo da Rusija nema nikakve veze sa tenzijama na granici i sugerisao da je prisustvo teško naoružanih osoba na obe strane povod za zabrinutost.

Moskva je saopštila i da je ruski predsednik Vladimir Putin drugi put za dva dana telefonom razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i da joj je preneo da bi Brisel trebalo da razgovara sa Belorusijom o krizi.

Merkel je, kako je saopštio njen portparol, prenela ruskom lideru da Belorusija koristi bespomoćne ljude za "hibridni napad" i da je odgovorna za situaciju na granici.

XS
SM
MD
LG