Linkovi

U Njujorku obavezna vakcinacija za studente


Arhiva - Registrovana medicinska sestra puni doze vakcinom protiv koronavirusa proizvođača Džonson i Džonson u Albanskom islamskom kulturnom centru u Njujorku, 8. aprila 2021.
Arhiva - Registrovana medicinska sestra puni doze vakcinom protiv koronavirusa proizvođača Džonson i Džonson u Albanskom islamskom kulturnom centru u Njujorku, 8. aprila 2021.

Studenti Državnog univerziteta u Njujorku (SUNY) i Gradskog univerziteta u Njujorku (CUNY) moraće da se vakcinišu protiv koronavirusa ako žele da pohađaju nastavu ove jeseni, sapštio je u ponedeljak guverner Endrju Kuomo.

Zahtev, koji pogađa više od 435.000 redovnih studenata, dolazi u trenutku kada Kuomo i drugi zvaničnici nude mnoštvo podsticaja čiji je cilj podstaći ljude da se inokulišu, jer je primećeno kako potražnja za vakcinama opada.

"Dakle, danas nema izgovora", rekao je Kuomo na brifingu. "Odbori SUNY i CUNY zahtevaće vakcinaciju za sve studente 'uživo' koji se vraćaju u školu na jesen".

Kuomo, koji ima konačnu vlast nad metroima Njujorka, takođe je najavio da će putnici dobiti besplatne sedmodnevne propusnice za sistem za inokulaciju na lokacijama stanica na kojima će se davati vakcina proizvođača Džonson i Džonson počev od srede.

Gradske prigradske železničke službe, Long ajland rejlroud i Metro nort, ponudiće dve sistemske jednosmerne karte za putnike koji prime vakcinu na svojoj stanici, dodao je on.

"Dakle, razmislite o ovome", rekao je guverner. "Ionako ulazite u stanicu metroa. Prolazite pored mesta vakcinacije. To je jednokratna vakcinacija. Zastanite, uzmite nekoliko minuta, uzmite vakcinu".

Kuomo, koji je prošle nedelje najavio dogovor o kupovini karata sa Jenkisima i Metsima, dva glavna njujorška bejzbol kluba, rekao je da će polovina ulaznica za predstojeće utakmice plej-ofa nacionalne hokejaške lige Njujorka biti rezervisane za vakcinisane navijače.

Ovi zahtevi i podsticaji dolaze u trenutku kada je Njujork pokazao ogroman napredak u borbi protiv korovirusa nakon januarskog talasa, sa padom broja hospitalizacija od Kovida 19 za 75 odsto i padom stope pozitivnosti za 82 odsto na 1,4 odsto.

Iako je više od 60 odsto odraslog stanovništva države primilo najmanje jednu dozu vakcine, Kuomo, koji je i predsedavajući Nacionalnim udruženjem guvernera, rekao je da tempo vakcinacije opada u Njujorku i širom zemlje.

Ranije u ponedeljak, gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio najavio je da će niz gradskih atrakcija, uključujući Linkoln center, zoološki vrt Bronks i trajekt Staten island, ponuditi besplatane karte u zamenu za primanje vakcine protiv koronavirusa.

"Tačno je da je ponuda konačno došla do tačke da premašuje potražnju", rekao je de Blasio.

Strategija za motivaciju nevakcinisanih uključivaće više podsticaja i učiniti inokulacije pristupačnijim u mobilnim jedinicama i ad-hok mestima za vakcinaciju, rekao je de Blasio.

Od nedelje, američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti saopštili su da je 45,8 odsto stanovništva zemlje i 58 odsto starijih od 18 godina i više primilo najmanje jednu dozu vakcine.

XS
SM
MD
LG