Linkovi

Za Dan majki u SAD postavljen novi rekord u letovima tokom pandemije


Arhiva - Putnici na međunarodnom aerodromu u Salt Lejk Sitiju, 17. marta 2021.
Arhiva - Putnici na međunarodnom aerodromu u Salt Lejk Sitiju, 17. marta 2021.

Amerikanci su krenuli na put za Dan majki, postavivši novi rekord u broju putovanja avionom u eri pandemije tokom prazničnog vikenda, podaci su Uprave za bezbednost transporta (TSA).

Nešto više od 1,7 miliona ljudi prošlo je kroz aerodromske kontrolne punktove u nedelju, saopštila je TSA, najviše od marta prošle godine, kada je vazdušni saobraćaj počeo da se smanjuje zbog pandemije koronavirusa.

Time je u nedelju oboren prethodni rekord postavljen dva dana ranije za procenjenih 4.500.

Rekord u petak zabeležio je 1,7 miliona ljudi, što je na vrhu 1,64 miliona avio-putnika zabeleženih dan ranije.

Uprkos dostizanju novih maksimuma u razmaku od dva dana, gužva na aerodromima i dalje je bila manja nego pre pandemije, pa su tako brojevi u nedelju predstavljaju 29 odsto u odnosu na istu prazničnu nedelju pre dve godine.

Uprkos tome, vazdušni saobraćaj u porastu je nakon pada na dno u aprilu prošle godine. Sedmodnevni prosek putovanja američkih putnika nadmašio je period oko Uskrsa, koji je pao 4. aprila, istovremeno postavljajući novi rekord u eri pandemije.

Aviokompanije saopštavaju da većinu putnika koji su se vinuli u nebo predstavljaju putnici koji su koristeći domaće letove krenuli na odmor.

XS
SM
MD
LG