Linkovi

Bajdenov novi cilj - vakcinacija 70 odsto odraslih do 4. jula


ARHIVA - Masovna vakcinacija u Oklendu, u Kaliforniji (Foto: Reuters/Nathan Frandino)
ARHIVA - Masovna vakcinacija u Oklendu, u Kaliforniji (Foto: Reuters/Nathan Frandino)

Predsednik SAD Džo Bajden u utorak je postavio novi cilj u kampanji imunizacije protiv koronavirusa - da 70 odsto odraslih u Americi primi najmanje jednu dozu vakcine protiv Kovida 19 do 4. jula, praznika Dana nezavisnosti.

"Osiguraćemo da vakcinacija bude lakše nego ikada. Za dva meseca, od danas, porodice širom zemlje slaviće 4. jul. Naš cilj je da to tog datuma, 70 odsto odraslih Amerikanaca primi najmanje jednu dozu vakcine i da najmanje 160 miliona bude u potpunosti vakcinisano", rekao je Bajden u obraćanju javnosti u Beloj kući.

Da bi ispunio taj cilj, Bajden je naložio desetinama hiljada apoteka, koje učestvuju u federalnom programu, da omoguće vakcinaciju bez zakazivanja, dok će resursi Federalne agencije za vanredne situacije (FEMA) biti preusmereni na podršku privremenim i mobilnim klinikama i manjim opštinskim lokacijama za vakcinaciju, saopštili su zvaničnici administracije.

Više od 56 odsto odraslih građana u SAD primilo je najmanje jednu dozu vakcine, dok je više od 105 miliona u potpunosti vakcinisano, pokazuju podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Administracija se suočava sa sve većim, ali i očekivanim, izazovom da vakciniše ljude koji oklijevaju da prime vakcinu protiv Kovida 19.

"Sada kada imamo zalihe vakcina, usredsređeni smo na to da ubedimo još veći broj Amerikanaca da prime vakcinu koja ima je dostupna. Ako u tome uspemo, Amerikanci će napraviti ozbiljan korak ka povratku u normalu. Ima mnnogo mlađih ljudi, naročito 20-tih ili 30-tih godina koji veruju da im nije potrebna. Želim da jasno poručim: Morate da se vakcinišete", naglasio je Bajden.

Očekuje da će uslove za imunizaciju narednih meseci ispuniti još milioni Amerikanaca, kako bude odobrena vakcina za adolescente i mlađu decu.

Predsednik Bajden najavio je planove za vakcinaciju adolescenata što je pre moguće, ako u SAD bude odobrena vakcina protiv Kovida 19 za tu starosnu grupu.

Uprava za hranu i lekove (FDA) bi do početka naredne nedelje trebalo da odobri imunizaciju dece uzrasta od 12 do 15 godina Fajzerovom vakcinom.

Bajden, kako je saopšteno Bele kuće, "podstaći će" države da daju najmanje jednu dozu vakcine adolescentima do 4. jula i radiće na tome da se vakcine dostave pedijatrima i drugim pouzdanim zdravstvenim službama, sa ciljem da se veliki broj dece uzrasta od 12 do 15 godina u potpunosti vakciniše do početka naredne školske godine.

Mlađi u SAD čine veći deo novih slučajeva koronavirusa, dok je većina punoljetnih građana barem delimično vakcinisana, a zemlji se ukidaju restrikcije.

Administracija predsednika Bajdena takođe će početi da menja način na koji raspoređuje vakcine protiv Kovida 19 u zemlji, tako što će prebacivati doze iz saveznih država sa manjom potražnjom u one u kojima postoji veće interesovanje za imunizaciju, saopštio je u utorak neimenovani zvaničnik administracije.

Odluka o promeni dosadašnjeg načina raspodele, po glavni stanovnika, doneta je u trenuku kada je potražnja za vakcinama protiv koronavirusa pala širom zemlja, a naročito u pojedinim područjima, dok neke države odbijaju deo ili sve doze koje im se dodeljuju nedeljno.

Federalna vlada će sada neke od tih doza isporučiti područjima sa većom potražnjom, da bi ubrzala vakcinaciju.

Administracija je navela da kada savezne države odbiju vakcine koje su im dodeljene, da će taj višak biti prebačen onima koje još čekaju na isporuku doza da bi zadovoljile potražnju. Te države će imati pristup dozama kad god se poveća potražnja njihovih stanovnika za vakcinama - što je jedan od ključnih prioriteta Bajdenove administracije.

Bela kuća je u utorak ujutro informisala guvernere o promenama o kojima je prvobitno izvestio dnevnik Vašington post. Ove nedelje, Ajova je odbila gotovo tri četvrtine doza vakcine koje joj je federalna vlada dodelila za narednu nedelju, zato što je potražnja i dalje slaba.

Savezne države, zbog izmenjene potražnje, takođe same menjaju način raspodele vakcina.

Država Vašington na severozapadu prošle nedelje je izmenila način na koji dodeljuje vakcine okruzima. Prethodno je isporučivala doze po glavni stanovnika, ali je guverner prošlog četvrtka najavio da će broj dodeljenih vakcina biti zasnovan na zahtevima zdravstvenih službi.

XS
SM
MD
LG