Linkovi

Bajden: Svi odrasli u Americi moći će da se prijave za vakcinu do 19. aprila


Predsednik Džo Bajden govori u Beloj kući o borbi protiv koronavirusa (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)
Predsednik Džo Bajden govori u Beloj kući o borbi protiv koronavirusa (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Predsednik SAD Džo Bajden objavio je u utorak da je za oko dve nedelje ubrzao rok do kojeg bi američke države trebalo da omoguće svim odraslima da se prijave za vakcinu protiv koronavirusa.

"To znači da će do 19. aprila, u svakom delu zemlje, svi odrasli stariji od 18 godina moći da se prijave za vakcinu. Nema više zbunjujućih pravila. Nema više zbunjujućih restrikcija", rekao je Bajden u obraćanju u Beloj kući. Prvobitni rok bio je 1. maj.

Za decu mlađu od 16 godina još nije odobrena vakcina, ali su u toku kliničke probe.

Bajden je takođe objavio da je od njegove inauguracije 20. januara dato više od 150 miliona doza vakcine, te da je administracija na putu da ostvari novi cilj: da za prvih 100 dana njegovog mandata bude primljeno 200 miliona doza.

Bajdenov prvobitni plan je bio 100 primljenih doza vakcine do kraja prvih 100 dana mandata.

Predsednik je rekao da je više od 80 odsto nastavnika i zaposlenih u školama primilo najmanje jednu dozu vakcine. Međutim, upozorio je da se šire novi sojevi koronavirusa i da to dovodi do rasta broja slučajeva.

“Nismo još došli do cilja. Još nam predstoji mnogo posla. Još smo u trci između života i smrti. Dok ne vakcinišemo veći broj ljudi, potrebno je da svi peru ruke, drže socijalnu distancu i nose maske", naglasio je američki predsednik i poručio da nije vreme "za slavlje".

Podsetio je građane da su za dve od tri odobrene vakcine u SAD potrebne dve doze koje se daju u razmaku od nekoliko nedelja i da ne dolazi odmah do pune zaštite.

Uoči govora u Beloj kući, predsednik je posetio centar za vakcinaciju protiv Kovida 19 u Virdžiniji, gde je rekao da se nada da će SAD imati dovoljno doza vakcine da počnu da ih "uskoro" isporučuju drugim zemljama.

"Ovo nije nešto što možemo samo da rešimo u Americi, ako ne rešimo širom sveta. Ne možete da izgradite zid ili dovoljno visoku ogradu da sprečite dolazak virusa", rekao je Bajden.

Ubrzanje programa vakcinacije

Bajden "potvrđuje javnosti da svi mogu da prime vakcinu širom zemlje", rekla je novinarima portparolka Bele kuće Džen Psaki. To znači da Amerikanci više ne moraju da proveravaju na sajtovima državnih i lokalnih vlasti da li ispunjavaju uslove za imunizaciju, dodala je Psaki.

Bajdenov šef kabineta Ron Klejn tvitovao je da "guverneri - demokrate i republikanci - rade sa Belom kući da se ubrza progam vakcinacije".

Najava imunizacije svih odraslih je donekle simbolična s obzirom na to je više američkih država već saopštilo da će omogućiti vakcinaciju svih stanovnika pre 1. maja, prvobitnog roka. Državama će ove nedelje takođe biti isporučene velike zalihe vakcina.

Predsednik je prošle nedelje objavio da će do 90 odsto odraslih moći da se vakciniše do 19. aprila. Međutim, građani i dalje moraju da zakažu vakcinaciju.

Bela kuća je u ponedeljak saopštila da je više od 40 odsto odraslih primilo najmanje jednu dozu, a da je gotovo 25 odsto u potpunosti vakcinisano (primilo sve potrebne doze vakcine).

Među starijima, 75 odsto je primilo najmanje jednu dozu, dok je više od 55 odsto u potpunosti vakcinisano.

U SAD su odobrene tri vakcine - kompanija Fajzer/Bajontek i Moderna koje se daju u dve doze i Džonson i Džonson za koju je potrebna jedna.

Kovid 19 je odneo više od 555.000 života u Americi.

XS
SM
MD
LG