Linkovi

EU planira kupovinu i do 1,8 milijardi doza Fajzerove vakcine


ARHIVA - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na konferenciji za novinare u Pursu u Belgiji, 23. aprila 2021.
ARHIVA - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na konferenciji za novinare u Pursu u Belgiji, 23. aprila 2021.

Evropska unija je "zacementirala" podršku kompanijama Fajzer i Bajontek i njihovoj novoj tehnologiji proizvodnje vakcina protiv Kovida-19 tako što je dogovorila veliko proširenje ugovora sa tim kompanijama i, potencijalno, kupovinu čak 1,8 milijardi doza te vakcine do 2023.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen napisala je na Tviteru da je njena kancelarija "upravo odobrila ugovor za garantovanih 900 miliona doza", dok je ista količina doza opcija za budućnost.

Novi ugovor, koji su jednoglasno podržale članice EU, ne odnosi se samo na proizvodnju vakcina već obezbeđeuje i da sve ključne komponente vakcine potiču iz same Unije.

Evropska komisija trenutno ima ugovore za 2,6 milijardi doza sa šest kompanija. "Drugi ugovori i druge tehnologije vakcina će uslediti", rekla je fon der Lajen.

Fajzer i Bajontek prvobitno su sklopili dogovor sa EU da isporuče 600 miliona doza vakcine.

Saopštenje predsednice Evropske komisije takođe pokazuje poverenje koje je EU pokazala prema tehnologiji koja se koristi za vakcine Fajzer i Bajontek, koja je drugačija od one koju su razvili Oksford i kompanija Astra Zeneka.

Aktivni sastojak u vakcini Fajzera i Bajonteka je informaciona RNK, koja sadrži "uputstva" za ljudske ćelije kako da prepoznaju koronavirus i odgovore na njega.

Evropska unija proširila je svoj ugovor sa Fajzerom u trenutku dok traži načine da odgovori na izazove neophodnih dodatnih doza vakcine, moguće nove sojeve virusa i inicijativu da se vakcinišu deca i tinejdžeri.

Američki Fajzer i nemački Bajontek već su saopštili da će EU dostaviti dodatnih 50 miliona doza vakcine u drugom kvartalu godine, kako bi nadoknadili nestabilne isporuke Astra Zeneke.

Nasuprot često kritikovanoj britansko-švedskoj Astra Zeneki, Fon der Lajen je izjavila da su Fajzer i Bajontek njen pouzdani partner koji je dostavljao isporuke u skladu sa dogovorima.

Pre dve nedelje, EU je podigla tužbu protiv Astra Zeneke zato što nije ispoštovala odredbe ugovora sa 27-članim blokom.

XS
SM
MD
LG