Linkovi

SAD preporučile privremenu obustavu upotrebe Džonson i Džonson vakcine, odlaže se i distribucija u Evropi


Vakcina Džonson i Džonson daje se u samo jednoj dozi
Vakcina Džonson i Džonson daje se u samo jednoj dozi

Američke federalne agencije preporučile su da se privremeno obustavi upotreba vakcine Džonson i Džonson, pošto je u šest slučajeva prijavljena pojava retkih krvnih ugrušaka.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) najavili su sastanak u sredu kako bi razmotrili ove slučajeve.

“Dok se taj proces ne okonča, preporučujemo pauzu u upotrebi vakcine iz krajnjeg opreza", saopštili su visoki zvaničnici CDC i FDA, doktori En Šuhat i Piter Marks.

Ugrušci su se pojavili kod žena između 18 i 48 godina, 6 do 13 dana posle vakcinacije. Jedna od njih je umrla, dok je druga u bolnici u kritičnom stanju, saopštila je Uprava za hranu i lekove (FDA).

CDC i FDA u zajedničkom saopštenju navode da su takve pojave bile ekstremno retke do sada.

Vršilac dužnosti komesara FDA Dženet Vudkok rekla je da očekuje da će upotrebe Džonson i Džonson vakcine biti obustavljena nekoliko dana i da je cilj da se daju informacije zdravstvenim radnicima kako bi mogli da uspostave dijagnozu, leče i prijave slučajeve krvnih ugrušaka.

Marks je rekao da je jedan od razloga za pauzu da se upozore lekari da bi davanje standardnih lekova za krvne ugruške moglo da izazove ogromu štetu ili da bude fatalno.

Imunolozi naglašavaju da je rizik od vakcine Džonson i Džonson po svemu sudeći izuzetno nizak i da je ona i dalje dragoceno sredstvo u borbi protiv Kovida 19. Priznaju međutim da je potrebno da zdravstveni zvaničnici deluju uz oprez kako bi utvrdili najbolje načine da se umanji bilo kakav rizik.

"Čak i ako postoji uzročna veza sa vakcinom, 6 slučajeva na oko 7 miliona doza (što je niže od rizika od pojave krvnih ugrušaka zbog upotrebe oralnih kontraceptiva) nije nešto zbog čega bi trebalo paničiti. Ljudi me pitaju da li bi trebalo da otkažu imunizaciju vakcinom Džonson i Džonson i ja im kažem da ne bi trebalo ali znam da će mnogi to uraditi što će usporiti napredak u kontroli pandemije", rekao je za Rojters doktor Ameš Adalja, ekspert za zarazne bolesti na Univerzitetu Džons Hopkins.

Do 12. aprila u SAD je dato 6,8 miliona doza Džonson i Džonson vakcine. Koordinator Bele kuće za Kovid 19 Džef Zajnc rekao je da preporuka zdravstvenih agencija neće značajno uticati na plan vakcinacije u SAD i da vakcine Džonson i Džonson "čine manje od 5 odsto registrovanih doza koje su do sada date u zemlji".

Takođe je dodao da je obezbeđeno dovoljno vakcina kompanija Fajzer i Moderna za 300 miliona Amerikanaca.

Ovakav potez američkih regulatornih agencija stiže manje od nedelju dana pošto su i evropske regulatorne agencije saopštile da istražuju pojavu krvnih ugrušaka kod četvoro Amerikanaca koji su primili tu vakcinu.

U međuvremenu, Džonson i Džonson je najavio da će odložiti distribuciju svojih vakcina u Evropi i da ispituje slučajeve pojave krvnih ugrušaka.

Evropski regulatori su ranije ovog meseca saopštili da su pronašli moguću vezu između vakcine kompanije Astra Zeneka i sličnih probema sa zgrušavanjem krvi što je dovelo da manjeg broja smrtnih slučajeva.

Vakcine obe kompanije sastoje se od bezopasnog virusa koji izaziva prehladu, poznog i kao adenovirus tipa 26, koji služi za pokretanje reakcije imunološkog sistema kod ljudi.

XS
SM
MD
LG