Linkovi

Bela kuća: Situacija sa pandemijom u SAD se poboljšava


U SAD je jednu dozu vakcine primilo 58 odsto starijih od 18 godina
U SAD je jednu dozu vakcine primilo 58 odsto starijih od 18 godina

SAD izlaze iz teškog perioda i situacija sa pandemijom se poboljšava, rekao je Džefri Zinc, koordinator radne grupe Bele kuće za borbu protiv koronavirusa.

On je za CNN ocenio ima dovoljno vakcina za sve Amerikance, iako je broj novovakcinisanih opao na 2,1 milion, što je 40 odsto manje nego prošlog meseca.

Zinc kaže da je 58 odsto starijih od 18 godina, 149 miliona ljudi, primilo bar jednu dozu vakcine. Predsednik Džo Bajden rekao je da se nada da će do 4. jula taj broj biti 70 odsto.

Revakcinisano je 112,6 miliona Amerikanaca. Oko 20 odsto, uglavnom pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa, ne žele da se vakcinišu.

Doktor Entoni Fauči, glavni medicinski savetnik predsednika, rekao je za ABC da vakcinaciju podstiče to što je procedura jednostavna - vakcina se može dobiti i bez zakazivanja, na punktovima u apotekama.

Napominje da vakcinaciju treba da promovišu oni kojima ljudi veruju, kao što su porodični lekari, verski lideri, sportisti.

Fauči kaže da se dnevno zabeleži oko 43 hiljade novih slučajeva zaraze u SAD i da to mora da se smanji.

Od početka pandemije, u Americi je od Kovida 19 umrlo više od 581 hiljade ljudi, a registrovano je 32,7 miliona inficiranih - više nego u bilo kojoj drugoj zemlji, pokazuju podaci Unvierziteta Džons Hopkins.

XS
SM
MD
LG