Linkovi

Fajzer i Bajontek zatražili odobrenje za upotrebu vakcine kod adolescenata


ARHIVA - Vakcina kompanija Fajzer i Bajontek
ARHIVA - Vakcina kompanija Fajzer i Bajontek

Kompanija Fajzer i njen nemački partner Bajontek saopštili su u petak da su od američke Uprave za hranu i lekove (FDA) zatražili da proširi hitnu upotrebu njihove vakcine protiv Kovida 19 na adolescente od 12 do 15 godina.

Te farmaceutske kompanije su u martu saopštile da je tokom kliničkih testova utvrđeno da je vakcina bezbedna, efikasna i da je proizvela snažan imuni odgovor kod dece tog uzrasta. ​

Još nije poznato koliko će vremena biti potrebno regulatorima da razmotre rezultate klničkih testova, ali je direktorka Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rošel Volenski rekla u četvrtak za televiziju ABC da očekuje da će vakcina za decu od 12 do 15 godina biti odobrena do kraja maja.

Albert Burla, predsednik i izvršni direktor kompanije Fajzer, izjavio je krajem marta da se nada da bi vakcinacija dece tog uzrasta mogla započeti pre početka sledeće školske godine.

Fajzer/Bajontek vakcina, koja se daje u dve doze, već je odobrena za primenu kod ljudi uzrasta od 16 godina. Odobrenje za upotrebu vakcine tih kompanija kod adolescenata će narednih dana biti zatraženo i od regulatornih agencija drugih zemalja.

Stručnjaci smatraju da će vakcinacija dece svih uzrasta biti ključna za zaustavljanje pandemije i postizanje kolektivnog imuniteta, a pomoći će i da nastava u školama, barem u viši razredima, počne da izgleda normalnije posle višemesečnih poremećaja.

Do sredine godine se očekuje i da Moderna objavi rezultate istraživanja svoje vakcine među adolecentima od 12 do 17 godina. Istovremeno, američke zdravstvene vlasti odobrile su obema kompanijama da počnu klinička testiranja među decom starosti od 6 meseci do 11 godina.

XS
SM
MD
LG