Linkovi

SAD odobrile upotrebu Fajzerove vakcine i kod dece uzrasta 12 do 15 godina


Zender Robinson, učenik srednje škole, dobija vakcinu protiv Kovida u Ist Hartfordu u Kontektikatu. Fajzerova vakcina je jedina vakcina u SAD koja je bila odobrena za mlade uzrasta 16-18 godina a sada je dobila dozvolu i za još mlađe uzraste.
Zender Robinson, učenik srednje škole, dobija vakcinu protiv Kovida u Ist Hartfordu u Kontektikatu. Fajzerova vakcina je jedina vakcina u SAD koja je bila odobrena za mlade uzrasta 16-18 godina a sada je dobila dozvolu i za još mlađe uzraste.

Američki regulatori u ponedeljak su odobrili upotrebu vakcine protiv Kovida 19 koju su razvile farmaceutske kompanije Fajzer i Bajontek i kod dece uzrasta 12-15 godina. Vakcine su do sada bile odobrene za Amerikance starije od 16 godina, na osnovu dozvole za upotrebu u hitnim situacijama. Proizvodjači vakcine kažu da su prošle nedelje započeli proces dobijanja pune dozvole za taj uzrast.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) saopštila je da je izmenila dozvolu za upotrebu u hitnim situacijama kako bi obuhvatila i milione dece stare 12 do 15 godina.

To je prva vakcina protiv Kovida-19 odoborena u SAD za ovu starosnu grupu, što se vidi kao značajan korak da se deca bezbedno vrate u škole. Predsednik Džo Bajden pozvao je američke države da vakcine odmah učine dostupnim mlađim adolescentima.

"Današnja odluka omogućava mlađoj populaciji da bude zaštićena od Kovida-19, što nas dovodi bliže povratku normalnosti i okončanju pandemije", saopštila je doktor Dženet Vudkok, vršilac dužnosti komesarke FDA.

"Roditelji i staratelji mogu da budu sigurni da je agencija obavila rigoroznu i detaljnu analizu svih raspoloživih podataka, kao što smo uradili i sa svim dosadašnjim hitnim dozvolama za vakcine protiv Kovida 19."

Većina dece sa Kovidom 19 razvije samo blage simptome ili uopšte nema simptome. Međutim, deca nisu bez rizika da razviju ozbiljne oblike bolesti, i mogu da prenose virus. Primećeno je da se virus širio na omladinskim sportskim događajima i drugim mestima aktivnosti mlade populacije.

Doktor Vilijam Gruber, Fajzerov glavni naučnik za vakcine, izjavio je da će hitna dozvola pomoći Sjedinjenim Državama da postignu novi stepen imuniteta i zaštiti starosnu grupu koja nije potpuno pošteđena težih oblika bolesti.

"Od pedijatara i ljudi u zajednici čujemo kakav će poklon ovo biti za mlade adolescente koji su imali brojna ograničenja u smislu sportskih aktivnosti, dramskih sekcija i brojnih drugih aktivnosti u kojima su želeli da učestvuju", saopštio je Gruber.

Vakcine su ključne da se okonča pandemija. Međutim, mnoge zdravstvene zvaničnike brine da će oklevanje da se vakcinišu kod nekih odraslih biti još više izraženo kada se radi o vakcinisanju njihove dece.

Roditelji će, možda, dovoditi u pitanje da li su rizici veći od koristi, imajući u vidu da se ne zna dugoročni uticaj vakcina na dečije zdravlje, kao i ako se pogledaju podaci koliko je malo dece bilo teže pogođeno Kovidom-19.

Farmaceutske kompanije su u martu saopštile da su utvrdile da vakcina kod dece proizvodi snažan odgovor i razvoj antitela, te da se u kliničkim ispitivanjima pokazala bezbednom i efikasnom kod dece uzrasta 12 do 15 godina.

U ispitivanju u kome je učestvovalo 2.260 adolescenata uzrasta 12 do 15 godina registrovano je 18 slučajeva Kovida 19 u grupi koja je dobila placebo, i nijedan u grupi koja je primila pravu vakcinu, što znači da je bila efikasna 100% u sprečavanju bolesti, saopštile su kompanije.

Skoro 46% Amerikanaca je do sada primilo bar jednu dozu vakcine protiv Kovida-19, prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Međutim, stepen vakcinacija je značajno usporen od kako je sredinom aprila u proseku dnevno vakcinisano 3,3 miliona ljudi. Taj prosek je sada opao na oko 2,1 milion doza dnevno, prema podacima CDC-a.

Fajzerova vakcina je jedina koja je u Sjedinjenim Državama dozvoljena za decu staru između 16 i 18 godina. Skoro dva miliona mladih u toj grupi je dobilo bar jednu dozu.

XS
SM
MD
LG