Linkovi

Više od 100 miliona Amerikanaca u potpunosti vakcinisano protiv Kovida 19


ARHIVA - Vakcinacija veterana u prisustvu predsednika SAD Džoa Bajdena (Foto: Rojters/Tom Brenner)
ARHIVA - Vakcinacija veterana u prisustvu predsednika SAD Džoa Bajdena (Foto: Rojters/Tom Brenner)

U Sjedinjenim Državama je u petak ponovo otvoren Diznilend, gradonačelnik Njujorka je predvidio da će se restrikcije u najvećem američkom gradu ukinuti do 1. jula, dok je broj Amerikanaca koji su u potpunosti vakcinisani protiv Kovida 19 premašio 100 miliona.

Posetioci su pozdravili otvaranje Diznilenda u južnoj Kaliforniji nakon 13 meseci, iako je dozvoljen dolazak samo stanovnika te države, dok će kapacitet biti 25 odsto.

Otvaranje popularnog zabavnog parka i slični potezi širom Amerike odraz su sve većeg optimizma u zemlji, dok pada broj žrtava Kovida 19 a raste broj građana koji su primili vakcinu.

Broj žrtava Kovida 19 u SAD premašio je 575.000, ali je prosečni bilans smrtnih slučajeva pao sa 3.400, koliko je bilo sredinom januara, na trenutnih oko 670 dnevno.

Do petka, više od 101 milion Amerikanaca u potpunosti je vakcinisan ili gotovo 40 odsto odraslih, pokazuju podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Osoba se smatra u potpunosti vakcinisanom dve nedelje nakon što je primila poslednju potrebnu dozu vakcine.

Oko 55 odsto odraslih primilo je najmanje jednu dozu. Međutim, oko 8 procenata građana koji su primili prvu dozu Fajzerove ili Modernine vakcine nije se vratilo da primi i drugu dozu. Vodeći američki epidemiolog, doktor Entoni Fauči, rekao je da je za maksimalnu zaštitu od koronavirusa važno primiti sve potrebne doze vakcine.

Zvaničnici CDC-a u u petak takođe saopštili da je anksioznost - a ne problem sa vakcinama - izazvala reakcije kod desetina ljudi tokom vakcinacije u pet država početkom aprila.

Više od 64 osobe su se onesvestile ili su imale vrtoglavicu. Pojedine su imale problema sa mučninom ili su povraćale, dok je nekoliko iskusilo bol u grudima ili druge simtpome. Ni jedna osoba se nije ozbiljno razbolela.

XS
SM
MD
LG