Linkovi

Blinken kritikovao Kinu zbog sporog odgovora na koronavirus


Arhiva - Državni sekretar SAD Entoni Blinken govori u Stejt dipartmentu u Vašingtonu, 5. aprila 2021.
Arhiva - Državni sekretar SAD Entoni Blinken govori u Stejt dipartmentu u Vašingtonu, 5. aprila 2021.

Američki državni sekretar napao je u intervjuu u nedelju Kinu zbog njenog sporog ranog odgovora na pretnju od koronavirusa pre više od godinu dana, rekavši da je to dovelo do "jačih rezultata" u celom svetu nego što bi to mogao biti slučaj.

"Mislim da Kina zna da u ranim fazama Kovida nije učinila ono što je trebalo, a to je da, u realnom vremenu, omogući pristup međunarodnim stručnjacima, u realnom vremenu za razmenu informacija, u realnom vremenu za pružanje stvarna transparentnost", rekao je Entoni Blinken u intervjuu za NBC njuz.

Neposredni komentar iz Kine za sada nije usledio, nakon Blinkenovih primedbi.

Bivši američki predsednik Donald Tramp takođe je bio kritičan prema kineskom odgovoru, često koristeći, kada je opisivao bolest, izraze poput "kineski grip" ili igru reči "kung flu" (kung frlue - "kung grip"), koja asocira na borilačku veštinu kung-fu.

Blinken je rekao da broj umrlih u svetu, koji trenutno iznosi više od 2,9 miliona ljudi, "govori o tome šta Kina i druge zemlje sada moraju da urade. Kako imamo posla sa Kovidom 19, takođe moramo uspostaviti jači globalni sistem zdravstvene zaštite kako bismo bili sigurni da se ovo neće ponoviti ili da ćemo, ako se ponovi, biti u mogućnosti da ga ublažimo, da ga preduhitrimo".

Rekao je da se svet mora "stvarno da se založi za transparentnost, razmenu informacija i pristup stručnjaka. To znači jačanje Svetske zdravstvene organizacije i njena reforma kako bi to mogla da učini. I Kina mora da igra ulogu u tome".

Blinken je rekao da je potrebno izvršiti dalju istragu porekla virusa u mestu Vuhan u Kini, "kako bismo u potpunosti razumeli šta se dogodilo i kako bi se što bolje sprečilo da se to ponovi. Zbog toga moramo doći do dna ovoga".

SZO je u martu rekla da je virus verovatno počeo kod slepih miševa i da je "krajnje malo verovatno" da je infekcija "pobegla" iz laboratorije.

Sjedinjene Države sada vakcinišu na milione Amerikanaca protiv virusa svake nedelje, znatno više nego u mnogim drugim zemljama, s tim što je predsednik Džo Bajden rekao da će za nedelju dana sve odrasle osobe koje žele da se inokulišu, bez obzira na njihovu starost, imati pravo da dobiju vakcinu.

Blinken je rekao da je prva odgovornost američke vlade za vakcinaciju u Sjedinjenim Državama.

Ali rekao je, "Mislim da imamo značajnu odgovornost i da ćemo biti svetski lider u pružanju pomoći da se ceo svet vakciniše".

"I evo zašto: Ukoliko i sve dok velika većina ljudi na svetu ne bude vakcinisana, to će i dalje predstavljati problem za nas", rekao je Blinken. "Jer sve dok se virus negde replicira, mogao bi da mutira, a onda bi mogao da se vratiti i ponovo nas pogodi."

Najviši američki diplomata rekao je da su Sjedinjene Države, osim što su se ponovo pridružile SZO iz koje ih je Tramp povukao, nameravale da učine vakcine "dostupnijim, posebno za zemlje sa niskim i srednjim prihodima. Radili smo na veoma važnom aranžmanu sa Indijom, Japanom i Australijom, takozvanim 'kvad zemljama', kako bismo povećali proizvodnju vakcina širom sveta".

"I dali smo neke kredite najbližim susedima, Meksiku i Kanadi", rekao je. "Kako nam je prijatnije da vakcinišemo svakog Amerikanca, onda gledamo šta možemo, šta još možemo da učinimo širom sveta".

XS
SM
MD
LG