Linkovi

Strah od četvrtog talasa pandemije u SAD


Holivud bulevar u Los Anđelesu u Kaliforniji, 29. marta 2021.
Holivud bulevar u Los Anđelesu u Kaliforniji, 29. marta 2021.

U Sjedinjenim Državama se sve više strahuje od mogućeg četvrtog talasa pandemije Kovida 19, s obzirom na to da raste broj zaraženih i hospitalizacija u gotovo polovini zemlje. Broj novozaraženih se povećava dok se intenzivira kampanja vakcinacije - tokom proteklog vikenda je za jedan dan dato više od četiri miliona doza što je rekord do sada.

Broj slučajeva Kovida 19 u Americi porastao je za gotovo 20 odsto u protekle dvije nedelje, zbog čega zdravstveni zvaničnici upozoravaju na četvrti talas pandemije.

“Tek smo na početku tog naglog rasta. Još nismo vidjeli najgori deo”, kaže Majkl Osterholm iz Centra za istraživanje bolesti na Univerzitetu Mičigena.

Raste i broj hospitalizacija, a stručnjaci ističu da su razlozi za novi porast - širenje novih sojeva koronavirusa, ublažavanje restrikcija i učestalija putovanja.

U Masačusetsu ima više slučajeva brazilske varijante virusa, nego bilo gdje drugdje u zemlji.

“Ako ne budemo kontrolisali Kovid 19, otvara se prostor za pojavu novih mutacija. Sada nije vreme za opuštanje”, upozorio je Daglas Golenbok, stručnjak sa Odseka za zarazne bolesti na Univerzitetu Masačusetsa.

Međutim, gotovo million i 600 hiljada putnika prošlo je bezbjednosnu kontrolu na aerodromima prošlog petka uoči uskršnjih praznika, što je rekord tokom pandemije.

"Ovo je vjerovatno poslednji praznik tokom kojeg je velika većina Amerikanaca bila nevakcinisana”, primećuje Ašiš Dža sa Škole javnog zdravlja na univerzitetu Braun.

Foto: ARHIVA. Putnici sa zaštitnim maskama na aerodromu u Denveru u Koloradu, 24. novembra 2020.
Foto: ARHIVA. Putnici sa zaštitnim maskama na aerodromu u Denveru u Koloradu, 24. novembra 2020.

Najmanje jednu dozu vakcine primilo je 40 odsto svih odraslih odnosno više od 103 miliona Amerikanaca. Tokom vikenda je oboren i dnevni rekord po broju primljenih vakcina - u Sjedinjenim Državama se sada u prosjeku daje više od tri miliona doza dnevno.

Ove nedelje, još 14 država će dozvoliti imunizaciju svih starijih od 16 godina.

Didri Salens se vakcinisala u februaru. Međutim, za njenu majku i očuha vakcina je stigla prekasno.

“Kada sam primila vakcinu bila sam ljuta i tužna. Izgubila sam oba roditelja. Nisam mogla da ne pomislim - samo da su mogli još malo da izdrže”.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti prošle nedelje su saopštili da kod Amerikanaca, koji su u potpunosti vakcinisani, postoji mali rizik od zaraze kada putuju. Međutim, agencija i dalje upozorava protiv putovanja koja nisu neophodna i protiv okupljanja građana ako svi nisu primili vakcinu.

XS
SM
MD
LG