Linkovi

Bajden zadržava Trampov čvrst trgovinski pristup prema Kini


Arhiva: Kamion natovaren kontejnerima snimljen pored kineske zastave u Jangašan luci u Šangaju, Kina, 6. avgusta 2019. (Foto: Rojters, Aly Song)
Arhiva: Kamion natovaren kontejnerima snimljen pored kineske zastave u Jangašan luci u Šangaju, Kina, 6. avgusta 2019. (Foto: Rojters, Aly Song)

Američka sekretarka za trgovinu Đina Raimondo obavezala se u sredu da će nastaviti agresivni trgovinski rat Trampove administracije sa Kinom, rekavši da će raditi "što agresivnije kako bi zaštitila američke radnike i preduzeća od nelojalne kineske prakse".

Govoreći tokom brifinga za štampu u Beloj kući, Raimondo je rekla da su tarife nametnute tokom predsednikovanja Donalda Trampa - a demokrate su ih u to vreme široko osudile - "u stvari pomogle u spašavanju američkih radnih mesta u industriji čelika i aluminijuma".

Generalno, Sjedinjene Države održavaju tarife na 66 odsto kineskog izvoza. Raimondo je rekla da su te tarife na uvoz potrebne da bi se izjednačili uslovi za međunarodnu trgovinu.

"Kineske akcije su nekonkurentne, prinundne, nedovoljne. Dokazali su da će učiniti sve", rekla je. "I zato planiram da koristim sve alate koji su mi na raspolaganju što agresivnije kako bih zaštitila američke radnike i preduzeća od nepoštenih kineskih praksi".

Pre tri godine, Trump je uveo naplatu carina od 25 odsto na uvezeni čelik i 10 odsto na uvezeni aluminijum iz većine zemalja, tvrdeći da je osiguravanje opstanka domaće proizvodnje metala pitanje nacionalne bezbednosti.

Američki robni deficit sa Kinom porastao je za 11,4 odsto od januara na 30,3 milijarde dolara u februaru, prema statistikama objavljenim u sredu u Ministarstvu trgovine.

Istraživanje Pju risrč centra, sprovedeno prošle godine, pokazalo je da skoro devet od 10 odraslih osoba u SAD smatra Kinu konkurentom ili neprijateljem, a ne partnerom.

Amerikanci su, prema anketi, sve više zabrinuti zbog kineske tehnološke moći, njenih sajber napada na Zapad, nepoštovanja ljudskih prava i gubitka radnih mesta u SAD za koji je kriv kineski uvoz.

Bajden je stvaranje infrastrukturnih radnih mesta postavio kao prioritet svoje administracije, što je tema kojom se obratio javnosti u sredu popodne u Beloj kući, tvrdeći da se Kina i drugi utrkuju ispred Sjedinjenih Država "koje pokušavaju da poseduju budućnost".

Bajden želi da mu zakonodavci odobre plan da ove decenije uloži 2 hiljada milijardi dolara za stvaranje miliona radnih mesta.

Republikanci u Kongresu kažu da je preširok i da velik deo toga nema nikakve veze sa tradicionalnom infrastrukturom, poput poboljšanja usluge putničkih vozova, modernizacije aerodroma i popravljanja starih autoputeva i mostova. Opoziciona stranka se takođe nije saglasna sa rukovodstvom Demokratske stranke o načinu finansiranja plana, protiveći se povećanju stope poreza na dobit.

Lider republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel rekao je u sredu da se "nada da neće svaki pojedinačni demokrata" podržati Bajdenov zakon za infrastrukturu i da će centristi u vladajućoj stranci "imati određenu skepticizam u vezi s ovim velikim rastom vlade".

Predsednik tvrdi da se za efikasno nadvladavanje Kine takođe moraju potrošiti stotine milijardi dolara na modernizaciju škola, uklanjanje olova u vodovodnim cevima, izgradnju mreže punionica za električna vozila, širenje širokopojasnog pristupa Internetu i jačanje domaće proizvodnje poluprovodnika.

"Mislite li da Kina čeka investiranje u ovu digitalnu infrastrukturu za istraživanje i razvoj? Uveravam vas, ne čekaju. Ali oni računaju da će američka demokratija biti prespora, previše ograničena i previše podeljena da bi išla u korak", rekao je Bajden.

Kina je druga po veličini ekonomija na svetu, ali predviđa se da će nadmašiti Sjedinjene Države kasnije tokom ove decenije ili početkom 2030-ih.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG