Linkovi

Iran i Kina potpisali 25-ogodišnji sporazum o saradnji


Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif i njegov kineski kolega Vang Ji, poziraju fotoreporterima nakon potpisivanja bilateralnog sporazuma u Tehranu, Iran, 27. marta 2021.
Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif i njegov kineski kolega Vang Ji, poziraju fotoreporterima nakon potpisivanja bilateralnog sporazuma u Tehranu, Iran, 27. marta 2021.

Kineski i iranski ministri spoljnih poslova potpisali su u subotu 25-ogodišnji sporazum o saradnji između dva saveznika na ceremoniji koja se uživo prenosila na državnoj televiziji.

"Na naše odnose s Iranom neće uticati trenutna situacija, već će oni biti trajni i strateški", citirače su ranije iranske novinske agencije kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jija. "Iran samostalno odlučuje o svojim odnosima sa drugim zemljama i nije poput nekih zemalja koje jednim pozivom promene svoj stav".

Vang se sastao sa predsednikom Hasanom Rohanijem uoči potpisivanja sporazuma, koji bi trebalo da uključuje kineske investicije u ključne sektore poput energetike i infrastrukture.

Sporazum je primer "uspešne diplomatije", kako su iranski mediji citirali Rohanijevog savetnika Hesamedina Ašenu. "Snaga zemlje je u njenoj sposobnosti da se pridruži koalicijama, a ne da ostane izolovana".

Saed Katibzadeh, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova, rekao je da je dokument "putokaz" za trgovinsku, ekonomsku i transportnu saradnju, sa "posebnim fokusom na privatni sektor dve strane".

Kina, jedan od najvećih iranskih trgovinskih partnera i dugogodišnji saveznik, saglasila se 2016. godine da će tokom jedne decenije povećati bilateralnu trgovinu za više od 10 puta na 600 milijardi dolara.

Njeno ministarstvo trgovine saopštilo je u četvrtak da će Peking pokušati da zaštiti iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine i odbraniti legitimne interese kinesko-iranskih odnosa.

Sjedinjene Države i ostale zapadne sile potpisnice dogovora sukobljavaju se sa Teheranom oko toga koja strana treba prvo da se vrati u okvire sporazuma, koji je napustio bivši predsednik SAD Donald Tramp 2018. godine.

XS
SM
MD
LG