Linkovi

Rat sankcijama: Kina zabranila ulazak grupi državljana SAD i Kanade


Centralno pitanje spora je kako Kina tretira Ujgure u provinciji Šinđijang
Centralno pitanje spora je kako Kina tretira Ujgure u provinciji Šinđijang

Kina je uvela sancije za dvoje američkih i jednog kanadskog državljanina, kao odgovor na sankcije zapadnih zemalja zbog optužbi da Peking krši ljudska prava Ujgura.

Dvoje članova američke Komisije za međunarodne religijske slobode Gejl Menčin i Toni Perkins, kao i kanadski poslanik Majkl Čong, ne mogu da uđu u Kinu, Hong Kong i Makao. Čong je kineske sankcije nazvao "ordenom".

"Naša je dužnost da prozovemo Kinu zbog ugnjetavanja Hong Konga i genocida nad Ujgurima", napisao je na Tviteru.

Prema navodima nevladinih organizacija, najmanje milion Ujgura i drugih pripadnika muslimanske manjine drži se u kampovima u provinciji Šinđijang, i primorani su na rad.

SAD, EU, Velika Britanija i Kanada su uvele sankcije nekolicini zvaničnika iz provincije Šinđijang, a Peking je ubrzo odgovorio sankcijama za zvaničnike EU i Britanije.

Kina je optužila SAD i Kanadu da su sankcije uvele na osnovu "glasina i dezinformacija".

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova upozorava da sankcionisani pojedinci treba "odmah da prestanu sa manipulacijama u vezi sa Šinđijangom, da prekinu mešanje u kineska interna pitanja jer bi mogli da se opeku".

Državni sekretar SAD Entoni Blinken upozorio je da su kineske sankcije neosnovane i da će samo privući više pažnje na genocid u Šinđijangu.

"Pokušaj Pekinga da zastrši i ućutka one koji govore o ljudskim pravima i osnovnim slobodama samo doprinosi sve jačem nadzoru međunarodne zajednice nad genocidom i ostalim zločinima protiv čovečnosti u Šinđijangu".

Kanadski premijer Džastin Trudo ocenio je da su sankcije "napad na transparentnost i slobodu govora".

"Nastavićemo da štitimo ljudska prava širom sveta sa našim međunarodnim partnerima", napisao je Trudo.

Diplomatski spor prelio se i u svet proizvođača odeće, kada je Kina pozvala potrošače da bojkotuju zapadne brendove poput H&M, Najki, Adidasa, Unikla i drugih.

SAD su osudile takav potez Kine.

Poznate ličnosti u Kini raskinule su svoje ugovore sa kompanijama Najki, H&M, Adidas, Barberi, Kelvin Klajn.

Peking insistira da je pitanje Šinđijanga interno i negira da se dešavaju bilo kakve zloupotrebe Ujgura.

XS
SM
MD
LG