Linkovi

Kandidat za direktora CIA nazvao Kinu "autoritarnim suparnikom"


Kandidat za direktora CIA Vilijam Berns na pretresu o potvrdi nominacije u Senatu, 24. februar 2021. (Foto: Rojters/Tom Brenner/Pool)
Kandidat za direktora CIA Vilijam Berns na pretresu o potvrdi nominacije u Senatu, 24. februar 2021. (Foto: Rojters/Tom Brenner/Pool)

Kandidat predsednika Džoa Bajdena za direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns rekao je u sredu na pretresu u Senatu o potvrdi nominacije da smatra da je takmičenje sa Kinom - i suprostavljanje njenom "suparničkom, agresivnom" liderstvu - ključno za američku nacionalnu bezbednost.

Očekuje se da Berns, bivši dugogodišnji diplomata koji je radio i u demokratskim i republikanskim administracijama, bude bez problema potvrđen za direktora CIA.

U Senatu su prethodnih godina potvrđene njegove kandidature sa ambasadora u Jordanu i Rusiji i za tri visoka položaja u Stejt departmentu.

Berns je u svedočenju pred Odborom za obaveštajna pitanja izneo svoja četiri glavna prioriteta - "ljudi, partnerstva, Kina i tehnologija" - ako bude potvrđen za direktora CIA, prenosi agencija Rojters.

"Nadjačati Kinu će biti ključno za našu nacionalnu bezbednost u narednom periodu", naglasio je Berns.

Berns je Kinu nazvao "velikim, autoritarnim suparnikom" koji jača kapacitete za krađu intelektualne svojine, represiju nad svojim građanima i širenje uticaja u SAD.

Bernsa su na pretresu predstavili bivši državni sekretar Džejms Bejker i bivši direktor CIA Leon Paneta.

Takmičenje sa Kinom je jedan od glavnih prioriteta Bajdenove administracije i članova Kongresa, koji žele da se zauzme oštriji stav prema Pekingu. Ruska agresija je takođe jedan od stalnih povoda za zabrinutost, naročito mešanje Moskve u američke izbore i nedavni hakerski napadi na vladine agencije, za koje američki zvaničnici okrivljuju ruske hakere.

Berns je istakao da i dalje postoje "poznate pretnje" koje, između ostalog, dolaze iz Rusije, Severne Koreje i Irana. Takođe je dodao da klimatske promene, globalna zdravstvena pitanja i sajber pretnje predstavljaju veliku opasnost, a da je "suparničko, agresivno kinesko liderstvo naš najveći geopolitički test".

Bajdenov kandidat za direktora CIA napomenuo je da je često sarađivao sa agencijom tokom svoje diplomatske karijere.

Republikanci bi mogli da kritikuju njegovo iskustvo u pojedinim oblastima. Berns i Džejk Saliven, Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost, predvodili su 2013. godine tajne razgovore sa Iranom, koji su pomogli da se postigne međunarodni nuklearni sporazum sa Teheranom, koji su republikanski članovi Kongresa oštro kritikovali.

Bajdenova administracija je prošle nedelje ponudila razgovore sa Irancima i drugim potpisnicima sporazuma iz 2015. godine, da bi utvrdila da li postoji način za povratak tom dogovoru, iz kojeg se bivši predsednik Donald Tramp povukao 2018. godine.

Berns, ako njegova kandidatura bude potvrđena, doći će na čelo CIA-e nakon teške četiri godine pod Trampom koji je često zanemarivao izveštaje agencije, naročito zaključak da se Rusija mešala u izbore 2016. godine da bi mu pomogla da pobedi.

Demokratski senator Mark Vorner, predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja, govorio je o tom pitanju na početku pretresa.

"Želeo bih da čujem kako planirate da ojačate uverenje da će agenti CIA uvek raditi ispravnu stvar i govoriti istinu nadređenima, bez obzira na politički pritisak i bilo što drugo", rekao je Vorner.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG