Linkovi

Suđenje za ubistvo Džordža Flojda: Porotnicima prikazan snimak privođenja


Detalj sa suđenja Dereku Šovinu prikazan sudskom skicom/crtežom (REUTERS/Jane Rosenberg)
Detalj sa suđenja Dereku Šovinu prikazan sudskom skicom/crtežom (REUTERS/Jane Rosenberg)

Pred sudom u Mineapolisu počelo je suđenje Dereku Šovinu, bivšem policajcu, optuženom za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda.

Tužilac Džeri Blekvel je iznoseći uvodne reči poroti poručio da ne bi trebalo da zaborave brojku od 9 minuta i 29 sekundi, kako je ukazao vremenski period tokom koga je Šovin kolenom pritiskao vrat Džordža Flojda dok je on ležao na zemlji. Blekvel je snimak tog događaja prikazao kao dokazni materijal prvog da a suđenja.

"Belački policajac nije posustajao čak ni pošto je, lisicama vezani Flojd, 27 puta rekao da ne može da diše - posle čega se više nije pokretao. Kolenom je pritiskao njegov vrat dok poslednji dah, ne dame i gospodo, dok ga poslednji tračak života nije napustio", rekao je tužilac Blekvel u uvodnoj reči.

Zastupnik optuženog Erik Nelson usprotivio se tvrdnjama da je Derek Šovin na mesto događaja došao kako bi pomogao preostalim kolegama koje su pokušavale Flojda da sprovedu do patrolnih kola - u momentu u kom su okupljeni građani postajali sve više neprijateljski orijentisani.

Policiju je pozvao vlasnik prodavnice koji je prijavio sumnju da je Flojd pokušao da iskoristi falsifikovanu novčanicu u vrednosti od 20 dolara.

"Derek Šovin uradio je upravo ono za šta je bio obučen tokom devetnaestogodišnje karijere", poručio je Nelson.

Sporio je da se bivši policajac Šovin može kriviti za smrt Džordža Flojda.

"Flojdovu smrt uzrokovali su supstance u organizmu u kombinaciji sa srčanim oboljenjem, visokim krvnim pritiskom i adrenalinom. Dokazni materijal mnogo je veći od pomenutih 9 minuta i 29 sekundi", ustvrdio je Erik Nelson - zastupnik Dereka Šovina.

Džordž Flojd je preminuo nakon policijske intervencije, tokom koje mu je jedan od policajaca držao koleno na vratu u intervalu od devet minuta, zbog čega se Flojd žalio da ne može da diše. Snimak događaja je isplivao u javnost i nakon toga pokrenut je talas protesta zbog rasizma i policijske brutalnosti u brojnim američkim gradovima.

Ben Kramp, pravni zastupnik porodice Flojd, izjavio je pred sudnicom uoči početka suđenja da taj proces pokazati da li je, kako se izrazio, Amerika dostojna Deklaracije nezavisnosti.

Optuženi Šovin ranije se izjasnio da nije kriv za ubistvo Džordža Flojda - koji je u trenutku privođenja bio nenaoružan.

Ukoliko bi bio osuđen - Derek Šovin će se suočiti sa dugogodišnjom zatvorskom kaznom.

Očekuje se da će ključna pitanja na suđenju biće da li je Šovin prouzrokovao Floidovu smrt i da li je bivši policajac tokom privođenja postupao razumno.

Suđenje Dereku Šovinu trebalo bi da traje oko četiri sedmice u zgradi suda koja je, zbog potrebe pojačane bezbednosti, opasana betonskim ogradama i bodljikavom žicom.

Gradski i čelnici američke države Minesota saopštavali su da su odlučni u sprečavanju nereda koji su usledili nakon Flojdove smrti, zbog čega su mobilisani i pripadnici Nacionalne garde.

Betezda za Džordža Flojda i druge stradale
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG