Linkovi

Smiruju se neredi, ali ne i protesti u Americi


Demonstranti na Bruklinskom mostu u Njujorku
Demonstranti na Bruklinskom mostu u Njujorku

Širom SAD su desetu noć zaredom održani protesti zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda koji je preminuo zbog brutalnog policijskog privođenja. Ipak, nerede, pljačke i paljenje zamenili su uglavnom mirni, ali glasni zahtevi na protestima da se problem rasne nejednakosti u Americi reši.

Kako piše AP, smirivanje nereda je rezultat nekoliko faktora. Na prvom mestu podizanje optužnica protiv sve četvorice policajaca koji su učestovovali u privođenju Džordža Flojda, a potom i blažeg pristupa policije koja se priklanjala demonstrantima i ponekad simbolično klečala zajedno sa njima. Konačno, količina besa i destrukcije posle Flojdove smrti nije bila održiva.

Uprkos smirivanju, demonstranti ne odustaju od svojih zahteva i poručuju da će ostati na ulicama dok ne budu ispunjeni i ne počne rešavanje problema rasne nejedanosti u SAD.

Na protestu u njujorškom Bruklinu pojavio se i brat Džordža Flojda koji je pozvao da se borba za promene nastavi.

"Nisi sam", vikali su demonstranti Terensu Flojdu koji im je zahvaljivao na podršci.

"Bogu sam zahvalan za ljubav koju pokazujete prema mom bratu. Ponosan sam na proteste, ali nisam ponosan na rušenje. Moj brat nije bio takav. Naša porodica se plaši boga. Moć narodu, svima nama!"

Terens Flojd, brat Džordža Flojda na protestima u Njujorku (Foto: AP/John Minchillo)
Terens Flojd, brat Džordža Flojda na protestima u Njujorku (Foto: AP/John Minchillo)

Protestima u Atlanti se pridružila i gradonačelnica Kejša Lens Botoms, koja je šetala sa demonstrantima i noseći megafon poručila da joj okupljeni mnogo znače, ali i da treba da se testiraju na Kovid 19.

Posle nekoliko noći ponekad i nasilnih protesta u kojima je bilo i pljački, u Los Anđelesu, San Francisku i drugim gradovima u Kaliforniji, ukinut je policijski čas u četvrtak i protesti se odvijaju mirno.

Protesti u Portlandu proticali su mirno, zastave su na pola koplja, jer je guvernerka Oregona Kejt Braun naredila da se tako oda počast Džordžu Flojdu.

"Skidajte kolena sa naših vratova!"

Prva u seriji komemoracija Džordžu Flojdu održana je u četvrtak u Mineapolisu. Osim porodice, prisustvovale su joj i poznate ličnosti i političari.

Protesti se nastavljaju, brojne prijave protiv policije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Poznati borac za prava Afroamerikanaca Al Šarpton oprostio se od Flojda rečima:

"Priča o Džordžu Flojdu je priča o crncima. Već 401 godinu razlog zašto mi nikada nećemo biti ono što želimo da budemo i što sanjamo je jer nam držite kolena na vratovima. Vreme je da u njegovo ime kažemo: Sklanjajte vaša kolena sa naših vratova!"

Flojd je umro 25. maja, kada mu je beli policajac Derek Šovin držao koleno na vratu nekoliko minuta, dok je ležao vezan lisicama i govorio da ne može da diše. Šovin je optužen za ubistvo, a on i njegove kolege mogu dobiti do 40 godina u zatvoru.

Okupljeni su odali poštu sa osam minuta i 46 sekundi ćutanja, koliko je Flojda policija držala na zemlji. Šarpton je naveo da će ovo postati pokret koji će promeniti ceo pravosudni sistem

"Dosta više izbegavanja odgovornosti! Dosta više izgovora! Dosta više izbegavanja! Dosta praznih reči i praznih obećanja! Dosta više opstrukcije i nepravde".

Martin Luter King treći, sin borca za ljudska prava, na komemoraciji sa porodiciom
Martin Luter King treći, sin borca za ljudska prava, na komemoraciji sa porodiciom

Komemoraciji su prisustvovali Džesi Džekson, senatorka Ejmi Klobučar i predstavnice Kongresa, Ilhan Omar, Šila Džekson Li i Ajana Presli. Od poznatih ličnosti bili su Ludakris, Tajris Gibson, Kevin Hart, Tifani Hediš i Marsai Martin.

"Svi ovi ljudi su došli da vide mog brata", rekao je Filoniz Flojd okupljenima na memorijalnoj službi, dok je pričao o nihovom odrastanju, šta su se igrali i šta su jeli.

"Sjajno je da je dotakao toliko srca ljudi, jer je dotakao naša".

Kovčeg je bio prekriven crvenim ružama, a iznad je bila projektovana slika murala na kojoj je Flojd na mestu gde je uhapšen pod sumnjom da ima falsifikovanu novčanicu od 20 dolara. Na muralu poruka: Sada mogu da dišem.

Posle Mineapolisa, posmrtni ostaci Džordža Flojda biće preneti u Redford u Severnoj Karolini, blizu mesta gde je rođen i gde će biti izložen do privatne porodične službe u subotu. Posle toga, telo će biti izloženo u Hjustonu u ponedeljak, gde je odrastao i živeo najveći deo života.

Tužba protiv Trampove administracije

Američka unija civilnih sloboda (ACLU) podnela je prijavu protiv Trampove administracije u kojoj se navodi da su zvaničnici prekršili ljudska prava demonstranata kada su ih na silu odgurali iz parka blizu Bele kuće koristeći hemijske agense, pre nego što je predsednik Amerike Donald Tramp prošetao do obližnje crkve.

U tužbi se navodi da su se Tramp, sekretar za pravosuđe i ostali zvaničnici "nezakonito dogovorili da prekrše ljudska prava demonstranata" kada su ispraznili park Lafajet u ponedeljak.

Policija je tada demonstrante koji su mirno protestovali, na silu izgurala iz parka, ispaljivala dimne bombe i biber sprej, da bi se razbežali po parku.

Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar rekao je da je on naredio da se demonstranti sklone, ali da bi se proširio bezbedni prostor oko Bele kuće. Kaže da je došao tamo popodne i da je shvatio da se to još nije dogodilo. Sekretar za pravosuđe tvrdi da nema nikakve veze između udaljavanja demonstranata i posete predsednika crkvi.

XS
SM
MD
LG