Linkovi

Galaksi reagovao povodom rasističkih objava supruge Aleksandra Katajia


Fudbaler Los Anđeles Galaksija Aleksandar Katai
Fudbaler Los Anđeles Galaksija Aleksandar Katai

Američki fudbalski klub Los Anđeles Galaksi saopštio je da će sa fudbalerom Aleksandrom Katajiem razmatrati nekoliko, kako je navedeno, uznemirujućih objava koje je na društvene mreže postavila njegova supruga Tea Katai.

Los Anđeles Galaksi je u sredu potvrdio da je igračeva supruga sa Instagrama obrisala objave, koje je klub označio rasističkim i nasilnim - i da će, kako je ukazano, tokom susreta sa Katajiem razmotriti naredne korake.

''Los Anđeles Galaksi oštro osuđuje objave na društvenim mrežama i zatražio je njihovo hitno uklanjanje. Klub se suprotstavlja rasizmu bilo koje vrste - uključujući i ono koje poziva na nasilje ili nastoji podrivanju napora za uspostavljanje rasne jednakosti. Klub podržava zajednice različite boje kože, pogotovo crnačku zajednicu, u izražavanju nezadovoljstva zbog sistemskog rasizma, socijalne nejednakosti, rasne netrpeljivosti i nasilja”, navedeno je u saopštenju Los Anđeles Galaksija.

Kako je izvestila agencija Asošijeted pres objave Tee Katai sadržale su prosto izražavanje i pozivanje na ubistvo demonstranata koji protestuju širom Sjedinjenih Država, zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda preminulog nakon policijskog privođenja.

U drugom postu, prenosi AP, demonstranti su označeni pojmom “odvratna stoka”.

Desetine hiljada građana širom Sjedinjenih Država protestovale su poslednjih dana zbog okolnosti pod kojima je u gradu Mineapolisu, u ponedeljak tokom policijskog privođenja, preminuo Džordž Flojd. Od četvorice policajaca koji su ga hapsili jedan je optužen za ubistvo - a preostala trojica za saučesništvo.

Dok većina na miran način izražava svoje nezadovoljstvo policijskim tretmanom Afroamerikanaca u Sjedinjenim Državama - deo građana primenjuje nasilje tokom demonstracija - prevrću i pale automobile, razbijaju lokale čiju su robu i inventare krali, zbog čega su policijske snage i Nacionalna garda reagovale silom.

Aleksandar Katai prešao je u Los Anđeles Galaksi u decembru 2019, pošto je dve sezone proveo fudbalskom klubu Čikago Fajer.

Igrao je za Vojvodinu i Crvenu zvezdu u Srbiji – dok je u Evropi nastupao za Olimpijakos i Alaveš. Za reprezentaciju Srbije igrao je devet puta.

Glas Amerike sa srpskim zvezdama fudbala u Čikagu
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00

XS
SM
MD
LG