Linkovi

Brat Džordža Flojda u Kongresu: Nije zaslužio da umre zbog 20 dolara


Filoniz Flojd, brat Džordža Flojda, svedoči na pretresu pred Odborom za pravosuđe u Predstavničkom domu 10. juna 2020.
Filoniz Flojd, brat Džordža Flojda, svedoči na pretresu pred Odborom za pravosuđe u Predstavničkom domu 10. juna 2020.

Brat Džordža Flojda, Afroamerikanca koji je umro u policijskom pritvoru u Mineapolisu, pozvao je članove američkog Kongresa, na pretresu o reformi policije, da usvoje zakon kojim će se ograničiti upotreba policijske sile protiv građana.

Filoniz Flojd apelovao je na Kongres da ne dozvoli da smrt njegovog brata bude uzaludna. Džordž Flojd, koji je mladost proveo u Hjustonu i bio čuvar po noćnim klubovima bio je nenaoružan kada je priveden ispred jedne prodavnice čiji je radnik prijavio policiji da je jedan muškarac pokušao da plati cigarete falsifikovanom novčanicom.

Filoniz Flojd: Koliko vredi život jednog crnca - 20 dolara?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

"Džordž nikoga nije povredio tog dana. Nije zaslužio da umre zbog 20 dolara. Pitam vas - da li toliko vredi život jednog crnca? 20 dolara? Ovo je 2020. Dosta je bilo!", poručio je emotivni Filoniz Flojd, koji ima 42 godine i živi u Misuri Sitiju u Teksasu, blizu Hjustona. "Na vama je da se postarate da njegova smrt ne bude uzalud.

Odbor za pravosuđe u Predstavničkom domu održao je prvi pretres o pitanjima povezanim sa trenutnim građanskim nemirima - rasnoj nepravdi i brutalnosti policije. Predstavnički dom, u kojem Demokrate imaju većinu priprema zakon o sveobuhvatnoj reformi dok senatski republikanci prave svoju verziju zakona.

Džordž Flojd umro je 25. maja nakon što mu je policajac Derek Šovin klečao na vratu skoro 9 minuta dok je Flojd govorio kako ne može da diše. Viralni video incidenta pokrenuo je masovne proteste na kojima se traže reforme.

"Ne mogu da vam opišem bol koju osećam, dok gledam svog starijeg brata, na koga sam se ugledao ceo život, kako umire. Umire dozivajući našu majku", rekao je Flojd. "Umoran sam. Umoran od bola koji osećam, i umoran od bola koji osećam svaki put kada neka osoba crne boje kože bude ubijena bez razloga. Došao sam da vas zamolim da to zaustavite. Zaustavite bol."

Anđela Andervud Džejkobs sluša Filoniza Flojda, brata Džordža Flojda, na pretresu o predloženim promenama policijske prakse i odgovornosti na Kapitol hilu 10. juna 2020.
Anđela Andervud Džejkobs sluša Filoniza Flojda, brata Džordža Flojda, na pretresu o predloženim promenama policijske prakse i odgovornosti na Kapitol hilu 10. juna 2020.

Pred oborom je svedočila i sestra federalnog policajca Dejva Patrika Andervuda koji je upucan za vreme protesta i nasilja koje je izbilo u Ouklendu u Kaliforniji posle smrti Džordža Flojda. Andjela Andervud Džejkobs izjavila je da rešenje za policijsku brutalnost i nepravdu prema pripadnicima drugih rasa mora da se ostvari mirnim putem.

Kada nedužni ljudi stradaju u ime pravde ... svi gubimo", rekla je Džejkobs. "Postoji put ka ostvarenju onoga što želimo i to je isti put koji smo započeli za vreme pokreta za građanska prava."

"Amerika mora da pronađe zakonska, mirna rešenja u korist svih građana", rekla je Anđela Džejkobs.

Članovi ameirčkog Kongresa razmatraju predloge reforme policije na nacionalnom nivou, dok lokalni i državni zvaničnici najavljuju nove korake da se promeni finansiranje i dozvola upotrebe sile u svojim policijama.

Na pretresu su takođe svedočili Art Aćevedo, šef policije u Hjustonu i Vanita Gupta, bivša šefica odeljenja za građanska prava Sekretarijata za pravosuđe i predsednica Konferencije lidera za građanska i ljudska prava.

Demokrate u Predstavničkom domu predložile su paket reformi koje uključuju zabranu rasnog profilisanja i tehnike "kragne", a promene bi olakšale podizanje tužbi protiv policajaca i uspostavile nacionalnu bazu podataka koja prati prekršaje policajaca. Predstavnički dom trebalo bi da glasa o zakonu tokom juna.

Republikanski lideri u Senatu poverili su senatoru Timu Skotu, jedinom crncu republikancu u gornjem domu Kongresa, da predvodi izradu senatskog paketa predloga. Šef osoblja Bele kuće Mark Medouz rekao je novinarima da se nada da će taj predlog biti izrađen "što je pre moguće."

Senator iz Južne Karoline Tim Skot na konferenciji za novinare posvećenoj zakonu o pomoći ugroženima zbog koronavirusa, 25. marta 2020.
Senator iz Južne Karoline Tim Skot na konferenciji za novinare posvećenoj zakonu o pomoći ugroženima zbog koronavirusa, 25. marta 2020.

Skot je u utorak izjavio da je vodio produktivne razgovore sa kolegama o planu i da će objaviti svoj predlog "u skoroj budućnosti."

Za to vreme, Ted Kruz, Tom Koton i još osam republikanskih senatora predstavilo je rezoluciju kojom se pozivan na pravdu za Flojda ali i odbacuju nedavni zahtevi da se ukine finansiranje policije.

"Znamo da kriminal neproporcionalno utiče na zajednice sa niskim primanjima i da policija igra ključnu ulogu u zaštiti života i očuvanju slobodnog i funkcionalnog društva", izjavio je Kruz.

"Takođe znamo da policija ima veliku odgovornost u održavanju našeg sistema krivičnog pravosuđa. Iako je naša zemlja imala mnogo problematičnih zaokreta na svom putu prema pravdi, ukidanje finansija i rasformiranje policijskih odeljenja bi bez sumnje označilo veliki korak unazad u ostvarenju tog cilja."

Senator Lindzi Grejem, koji predsedava Odborom za pravosuđe, zakazao je za sledeću nedelju pretres o policijskoj primeni sile.

Dok svaka od stranaka kontroliše jedan dom Kongresa a predsednik Tramp stalno naglašava potrebu za "redom i zakonom" tokom protesta, malo je verovatno da će se dve strane dogovoriti o svim svojim predlozima, ali postoje i neke zajedničke tačke kao što je baza podataka o policijskim prestupima.

XS
SM
MD
LG