Linkovi

Novinarska udruženja u SAD osuđuju napade na novinare i njihovo hapšenje na protestima


Sukob demonstranata i policije tokom protesta zbog smrti Džordža Flojta, u blizini Bele kuće u Vašintonu, subotu, 30. maja 2020.
Sukob demonstranata i policije tokom protesta zbog smrti Džordža Flojta, u blizini Bele kuće u Vašintonu, subotu, 30. maja 2020.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ), sa sedištem u SAD, u subotu je osudio napade policije i demonstranata na novinare koji izveštavaju sa protesta širom zemlje, a koji su izbili nakon što je u ponedeljak u Mineapolisu tokom policijskog hapšenja život izgubio Afroamerikanac Džordž Flojd.

"Ciljani napadi na novinare, medijske ekipe i novinske organizacije koje pokrivaju demonstracije pokazuju potpuno nepoštovanje njihove kritičke uloge u dokumentovanju tema od javnog interesa i neprijvatljivi su pokušaj njihovog zastraživanja", rekao je programski direktor CPJ-a Karlos Martinez de la Sarna u saopštenju.

Ta organizacija koja se bori za prava nvinara, pozvala je gradske vlasti širom zemlje da "daju instrukcije policiji da ne cilja novinare" i da im "oomoguće da mogu da izveštavaju bezbedno o demonstracijama bez straha od povređivanja ili odmazde".

U međuvremenu, CPJ istražuje izveštaje o napadima i hapšenjima novinara koji su pokrivali nerede u Atlanti u Las Vegasu, Luisvilu u Kentakiju i Vašingtonu.

Takođe u subotu, Društvo profesionalnih novinara (SPJ) tvitovalo je otvoreno pismo u kojem traži od demonstranata i policije da ne napadaju niti maltretiraju novinare.

"Pre nego što preduzmete bilo kakvu agresivnu akciju prema nama, zastanite za trenutak, udahnite i odlučite da uradite pravu stvar i ostavite nas da radimo svoj posao", kaže se u pismu.

XS
SM
MD
LG