Linkovi

Bela kuća: Pravda u Mineapolisu će biti zadovoljena


Učesnici protesta zbog smrti Džordža Flojda u Mineapolisu (Foto: REUTERS/Eric Miller)
Učesnici protesta zbog smrti Džordža Flojda u Mineapolisu (Foto: REUTERS/Eric Miller)

"Pravda u Mineapolisu će biti zadovoljena", poručila je tokom brifinga za medije portparolka Bele kuće Kejli Mekeneni - ukazavši da je predsedenik Sjedinjenih Država Donald Tramp dobio izveštaj Vilijema Bara, državnog sekretara za pravosuđe i Federalnog istražnog biroa (FBI).

Prethodno je Sekretarijat za pravosuđe istragu u umešanost policije u smrt Afroamerikanca Džordža Flojda označio najvišim prioritetom.

“Iskusni tužioci i istražioci Federalnog biroa za istraživanja (FBI) bave se slučajem u kome se utvrđuje da li su policajci narušili federalne zakone”, navodi se u saopštenju Sekretarijata dva dana nakon masovnih protesta zbog smrti nenaoružanog Afroamerikanca u gradu Mineapolisu u državi Minesota.

Istragu tog slučaja vode Kancelarija državnog tužioca okruga Minesota, Odeljenje ljudskih prava Sekretarijata za pravosuđe i Policija Mineapolisa.

Flojd je preminuo u ponedeljak – tokom policijskog privođenja. Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili video snimak intervencije, koji prikazuje policajca - belca - kako kleči osumnjičenom muškarcu - crncu - na vratu, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše.

Ubistvo i nasilje tokom protesta

Poslednja dva dana Mineapolis potresaju masovni građanski protesti zbog smrti Džordža Flojda i sumnji da je uzrokovana policijskom brutalnošću.

Tokom demonstracija u sredu vatrenim oružjem ubijen je jedan muškarac - a policija je saopštila da je privela osumnjičenog počinioca. Nadležni su objavili da slučaj istražuju kao ubistvo i pokušavaju da utvrde motiv.

Okupljanje organizaovano kao protest zbog smrti nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja - prerasli su u nasilje.

Televizijski snimci u noći protesta prikazivali su policajce i vatrogasce oko prodavnice auto-delova koja je zapaljena. Stigli su i izveštaji o pljačkama obližnjih prodavnica i bakalnica.

Požar je izbio prekoputa policijske stanice, gde su se demonstranti prethodne noći sukobili sa policijom u opremi za razbijanje demonstrancija. Zgrada i najmanje jedna policijska kola su demolirani pre nego što je policija rasturila gomilu ispaljujući suzavac i nesmrtonosne projektile.

Bes je kulminirao zbog smrti Džordža Flojda u ponedeljak, koji je izgubio život nakon što je priveden kao osumnjičeni za falsifikovanje. Na snimku koji je napravljen mobilnim telefonom vidi se Flojd kako, sa rukama vezanim lisicama, leži prikovan na zemlju, dok policajac, belac, kleči na negovim leđima i vratu. Čuje se kako Flojd očajnički moli za svoj život, govoreći policajcu "Ne mogu da dišem!", ali policajac ga i dalje drži nepomičnog nekoliko minuta, da bi Flojd na kraju prestao da se pomera.

Prebačen je u bolnicu gde je konstatovana smrt.

Gradonačelnik Mineapolisa, Džejkob Frej, pozvao je lokalne tužioce da podignu krivičnu prijavu protiv policajca koji je klečao na Flojdovom vratu.

"Zbog čega čovek koji je ubio Džordža Flojda nije u zatvoru", upitao je gradonačelnik Frej tokom brifinga za novinare. "Ukoliko biste vi ovo uradili, ili ukoliko bih ja ovo uradio, već bismo bili iza rešetaka".

Policajac koji je privodio Flojda, i još trojica njegovih kolega koji su umešani u hapšenje, otpušteni su u ponedeljak nakon što se snimak pojavio u javnosti. Incident je pod istragom tužioca okruga u kom se nalazi Mineapolis, kao i Federalnog istražnog bira (FBI), koji će utvrditi da li su bila povređena Flojdova građanska prava.

Smrt od ponedeljka poredi se sa smrću Erika Garnera, crnca koji je u Njujorku preminuo 2014. nakon što ga je beli policajac držao u zahvatu, dok je on molio za život govoreći da ne može da diše.

Flojdova smrt takođe dolazi nekoliko nedelja nakon štio su trojica ljudi optužena za smrtonosnu pucnjavu u Džordžiji, u kojoj je ubijen Ahmud Arberi.

Njega je navodno ubio bivši policajac okruga Glin, belac, zajedno sa svojim sinom koji je izgleda pogrešno identifikovao Arberia kao provalnika, dok je džogirao.

Optuženi su tek nakon što se u javnoti pojavio video snimak pucnjave. Čovek koji je snimao video takođe je optužen.

Predsednik Donald Tramp objavio je na Tviteru da želi da se istraga FBI-a ubrza i izrazio saučešće Flojdovoj porodici.

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden, Trampov verovatni demokratski izazivač u predstojećoj predsedničkoj trci u novembru, rekao je da je Flojdova smrt "deo ukorenjenog, sistemskog kruga nepravde koja još uvek postoji u zemli".

XS
SM
MD
LG